Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
27/12/2024 18:45:21

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Cultius
Fent ciutat amb les persones

Terres de cultius que han teixit vida cultural amb les persones a Sant Feliu de Llobregat

Un reconeixement a les llavors i les persones que han contribuït a fer ciutat des dels anys 50, amb una menció especial a Magí Boronat i Francesc

Cultius: fent ciutat amb les persones és una instal·lació site-specific i escultòrica ubicada a la Nau de les Sedes de Can Bertrand, a Sant Feliu de Llobregat. Aquesta proposta explora les connexions entre el cultiu i la cultura, destacant com ambdós conceptes es nodreixen mútuament a través de la interacció entre les persones.

L'objectiu principal de la instal·lació és generar un diàleg significatiu sobre el procés de cultiu i la gestació didees i valors culturals, socials i cívics a la ciutat, emfatitzant la importància de la cultura, estretament vinculada al cultiu de la terra, com a motor essencial en el desenvolupament de les pràctiques socials, comunitàries i artístiques.

Aquest procés contribueix a la redefinició constant d'un territori en contínua transformació, reconeixent les aportacions de tots aquells que han contribuït, repensat i construït el teixit cultural de Sant Feliu de Llobregat des dels anys 50. També convida a revisar la ciutat des d'una perspectiva humana i culturalment conscient.

L'exposició posa en relleu la figura de l'arquitecte i dissenyador d'espais interiors Magí Boronat i Francesch, no només per la seva destacada contribució a la transformació social, cultural i cívica de Sant Feliu de Llobregat, sinó també pel seu extens arxiu històric, que documenta acuradament aquests fets i canvis, convertint-se en un recurs de gran valor per a la ciutat. Així mateix, la seva trajectòria professional ha estat clau en la transformació i adaptació d'espais per a usos comunitaris, culturals, educatius, polítics i socials, convertint-los en punts de trobada i creixement per a la comunitat, amb un gran interès pel benestar i desenvolupament de la ciutat.

Històricament, el terme 'cultura' deriva del llatí cultus, que significa 'cultiu' o 'cura', reflectint com el cultiu de la terra està vinculat al desenvolupament social i comunitari. La instal·lació subratlla la importància de la terra fèrtil, la llavor i la vida comunitària, destacant que, així com una llavor necessita un sòl i condicions adequades per prosperar, la cultura es desenvolupa quan s'aprecia la innovació i la creativitat, alhora que es conserva la història i la identitat.

La instal·lació es presenta com un cosmos d'elements significatius que orbiten al voltant de la mirada catalitzadora i transformadora de Magí Boronat i Francesch. L'eix central està constituït per cinc tipus de terres fèrtils locals, cadascuna simbolitzant aspectes clau del cultiu cultural, social, educatiu i cívic de la ciutat. Aquests elements conviden els espectadors a reflexionar sobre el futur i la transformació del territori i de la ciutat.

Ubicada a la Nau de Can Bertrand, l'exposició explora la noció de temps cíclic i lineal, destacant el procés de renovació cultural, social, educatiu i cívic, alhora que subratlla la importància de cultivar i nodrir les idees i els valors que modelen la ciutat, convertint- la en una metàfora viva del creixement i la transformació constant. Al mateix temps, simbolitza l'espai on la cultura i el cultiu es fusionen per donar vida a un futur, a través de l'última llavor plantada, amb l'esperança que aquesta llavor prosperi segons les necessitats culturals contemporànies i s'alineï amb els temps actuals, contribuint així a la vitalitat i el dinamisme reflexiu de la ciutat.

La proposta artística, dissenyada i comissariada per Marta Juvanteny i Colell, transforma la Nau de Can Bertrand en un espai de connexió entre el cultiu i la cultura, inspirada en el recorregut multifacètic de participació ciutadana i en l'arxiu històric de Magí Boronat, figura destacada per la seva contribució a la transformació social i cultural de Sant Feliu de Llobregat.

Aquesta exposició convida els visitants a implicar-se en la contínua evolució de la ciutat, promovent un impacte profund i durador que reflexioni sobre el passat, el present i el futur de la comunitat.

Juvanteny, escavacions, enderrocs i terraplents. Enginyeriaa Lluís Remolà. OPAC Taller creatiu

Salta a la part superior