Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
11/09/2024 08:40:16

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

La sostenibilitat a Sant Feliu

L’Agenda 2030 i els Objectius pel Desenvolupament Sostenible (ODS)

El 25 de setembre de 2015 va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, amb els objectius d’eradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre altres. Aquesta agenda marcarà l’acció global pel desenvolupament fins a l’any 2030 i, conjuntament amb la resta d’agendes globals, configura un full de ruta d’actuació connectat entre si per a assolir un objectiu comú: el desenvolupament mundial sostenible.

L’Agenda 2030 és una agenda integral i multidimensional —referida a les tres dimensions del desenvolupament sostenible (l’econòmica, la social i l’ambiental)— i d’aplicació universal, i es desplega mitjançant un sistema de 17 objectius de desenvolupament sostenible, a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles. Cada ODS inclou diferents metes (en total 169) que contribueixen al compliment de l’objectiu.

Les 17 Objectius de desenvolupament

  1. Fi de la pobresa
  2. Fam zero
  3. Salut i benestar
  4. Educació de qualitat
  5. Igualtat de Gènere
  6. Aigua neta i sanejament
  7. Energia assequible i no contaminant
  8. Treball decent i creixement econòmic
  9. Indústria, innovació i infraestructura
  10. Reducció de les desigualtats
  11. Ciutats i comunitats sostenibles
  12. Producció i consum responsables
  13. Acció pel clima
  14. Vida submarina
  15. Vida d'ecosistemes terrestres
  16. Pau, Justícia i institucions sòlides
  17. Aliances per a assolir els objectius

D’on ve l’Agenda 2030?

L'any 1992 va tenir lloc a Rio de Janeiro (Brasil) la Cimera de la Terra, la qual va reunir 110 caps d'estat i de govern de 178 països amb l’objectiu d’afrontar problemes planetaris com l'exhauriment dels recursos i les desigualtats en la seva distribució, la contaminació que posa en perill la salut de les persones o la destrucció de la diversitat de la vida. Els estats reunits van discutir sobre els models de vida i van decidir acordar un pla de treball pel segle XXI: L’agenda 21.

Així doncs, l’Agenda 21 englobava el conjunt d’accions que calia fer durant el segle XXI per aconseguir un món més sostenible: un món en el qual les generacions actuals puguin viure sense comprometre les necessitats de les generacions futures.

Per fer realitat aquest projecte planetari calia pensar globalment i actuar localment. Per això, l’any 1992 es va fer una crida a totes les ciutats perquè elaboressin la seva pròpia Agenda 21 Local, que traduís els objectius generals en actuacions concretes. Milers de ciutats arreu del món la van elaborar, i Sant Feliu no en va ser un excepció. Tothom s’hi podia implicar: cada ciutadà, cada empresa, associació i entitat, cadascú al seu nivell, podia elaborar la pròpia Agenda 21.

20 anys més tard, l’any 2012, va tenir lloc la Conferència de les Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible, també coneguda com la Cimera de Rio+20, en la qual es va commemorar el 40è aniversari de la primera gran conferència de política internacional amb el terme medi ambient al títol –Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient Humà, Estocolm 1972– i el 20è aniversari de la Cimera de la Terra de Rio de Janeiro de 1992.

Sant Feliu va participar d’aquesta cimera presentant un dels projectes en el que hi participen les escoles de la nostra ciutat, el projecte internacional Tinguem cura del Planeta.

L'Agenda 21 a Sant Feliu de Llobregat

A Catalunya, el 1997 es va constituir la Xarxa de Pobles i Ciutats cap a la Sostenibilitat, una associació de municipis compromesos amb el medi ambient, que impulsen la seva Agenda 21 per avançar cap a un desenvolupament sostenible.

A Sant Feliu de Llobregat, el procés d’Agenda 21 local va tenir lloc gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament i els ciutadans i ciutadanes que van formar part del Fòrum Ambiental. Per això, el juny de 2006, Sant Feliu va aprovar el seu Pla d’Acció Ambiental, un conjunt d’accions encarades a potenciar el desenvolupament sostenible del nostre municipi.

Moltes d’aquestes mesures s’han anat incorporant a les actuacions promogudes per l’Ajuntament : la creació de l’Oficina de Serveis Ambientals n’és un bon exemple, com a oficina encarregada de dinamitzar el procés d’agenda 21 a la ciutat i promoure la cultura de la sostenibilitat entre la ciutadania.

Al camí cap a la sostenibilitat de Sant Feliu s’hi ha anat sumant, des de l’any 2006, col·lectius i entitats de tota la ciutat, com per exemple els centres educatius de la ciutat, els quals també van elaborar la seva Agenda 21 Escolar, i ara formen part de la xarxa d’Escoles + sostenibles, portant a terme accions locals a favor del medi ambient, amb la voluntat d'educar grans i petits per viure de forma més sostenible.

Salta a la part superior