Espai públic, connexió territorial i mobilitat
Projecte estratègic 2. Garantir un model d'espai públic net, segur, inclusiu i sostenible:
Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) relacionats:
Objectius estratègics de l’Agenda Urbana Española relacionats:
Descripció:
Espai públic és un territori sobre el qual intervenir i al qual intervenir, un àmbit que cal organitzar amb vista que quedi garantida la bona fluïdesa entre punts, els usos adequats, els significats desitjables. El projecte pretén incidir sobre la cura de l'espai públic, garantint que aquest estigui net, segur i segueixi criteris d'inclusivitat i sostenibilitat. Per això es promou un ús cívic i cohesionat dels usos de l'espai públic, s'aposta per una millora del manteniment i neteja de la ciutat, que operi amb qualitat i eficiència i tingui especialment en compte: la gestió adequada dels residus de major mida que poden causar problemes de seguretat per als veïns i veïnes de la ciutat, la resolució eficaç i efectiva de les incidències, la correcta neteja dels carrers i places, la millora de l’enllumenat públic i la lluminositat i la promoció de l'ús deixalleria, entre d'altres.
Objectius:
- Millorar l’eficiència en la gestió dels residus, especialment en els residus voluminosos
- Mantenir l’espai públic net
- Garantir una resposta ràpida davant les incidències que puguin sorgir en torn a l’estat de l’espai públic
- Millorar l’enllumenat dels carrers, amb criteris de sostenibilitat i lluminositat
- Promoure l’ús de la deixalleria
- Promoure l’economia circular i la reutilització de residus
- Garantir un espai públic accessible i segur per als vianants, especialment per aquelles persones amb discapacitat
Projecte 3. Impulsar l'estratègia territorial de connexió entre Collserola, la trama urbana i el Parc Agrari:
Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) relacionats:
Objectius estratègics de l’Agenda Urbana Española relacionats:
Descripció
El propòsit del projecte és la connexió dels principals actius naturals i mediambientals de l'entorn de Sant Feliu i la vinculació amb el nucli urbà de manera sostenible i respectuosa.
Això serà possible mitjançant la creació i adequació de sendersi camins que, en conjunt, construeixin una xarxa de corredors que transmetin beneficis ambientals a la ciutat i la població, millorin la qualitat de vida, promoguin una mobilitatsostenible i generin espais saludables.
Aquest projecte aglutina actuacions en matèria de reordenació urbana de l'àmbit del Soterrament, de la Riera de La Salut com a porta a la Serra de Collserola, de la Riera Pahissa com a eix cap al Parc Agrari i de tot el nucli urbà. Amb això es cerca millorar la connexió muntanya-parc i agrari-riu a través de la xarxa natural de les rieres com a corredors verds, i la millora de la connectivitat amb els parcs i zones verdes de la trama urbana tant per vianants com per les bicicletes. Finalment, l’objectiu es conformar un teixit d'itineraris verds en doble trama, longitudinal i transversal, a tota la ciutat.
Objectius
- Potenciar les portes d’entrada com a punts d’atracció.
- Relligar les zones verdes i els equipaments mitjançant una xarxa d'eixos cívics i verds.
- Posar en valorslestransversalitats entre Collserola i el riu per introduir la natura a la ciutat i restablir els vincles amb la seva geografia, reurbanitzar i naturalitzar les rieres salut-pahissa-comerç.
- Fomentar l’ús social de les vores del Llobregat, el parc agrari i el Parc Natural de Collserola.
- Impulsar la recuperación natural de les lleres del riu
- Recuperar la connexió amb els itineraris i recorreguts del territori: forest d'Olorda i vies blaves del Llobregat.
- Consolidar les portes d’entrada al Parc Natural de Collserola, al parc agrari i al riu Llobregat, com a elements d’atracció paisatgística i patrimonial, i vincular-les amb equipaments de referència.
- Crear nous itineraris saludables de la ciutat que incorporin el patrimoni natural, històric i cultural, en el marc de la catalogació i senyalització de camins de Collserola i el riu.
- Millorar l’habitabilitat de l’espai públic de la Carretera Laureà Miró i del Carrer del Pla, sense perdre la seva funcionalitat d’eix estructurador metropolità.
- Crear un nou passeig a l'eix del soterrament.
Projecte estratègic 4 . Potenciar la mobilitat a tot el territori de Sant Feliu amb criteris de sostenibilitat, eficiència i innovació:
Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) relacionats:
Objectius estratègics de l’Agenda Urbana Española relacionats:
Descripció
Aquest projecte articula un seguit de mesures per incidir sobre l’espai públic i la mobilitat per afavorir la convivència entre les persones, la cohesió social, el benestar i la salut pública. Cal tenir en compte com el soterrament i la posterior transformació urbana afectaran a la mobilitat de la ciutat, tot generant oportunitats i reptes per millorar la vida de les persones i la sostenibilitat del territori. Per aquest motiu, el projecte es fonamenta en les següents línies:
• La redacció i execució del nou Pla de Mobilitat, atenent a l'escenari post-soterrament.
• La compleció de l'actual xarxa pedalable de la ciutat, tant pel que fa als seus itineraris a nivell intern, com pel que fa a les xarxes interurbanes provinents de municipis propers.
• Impuls de la construcció de noves parades de Trambaix en el marc de la nova centralitat.
• La posada en funcionament a la ciutat del sistema de bicicleta pública metropolitana “AMBbici”, que oferirà una alternativa de mobilitat sostenible als desplaçaments interurbans per mitjà de l'ús de bicicletes elèctriques.
Objectius
- Redactar i implementar el nou Pla de Mobilitat.
- Compleció d'una xarxa bàsica pedalable a escala de ciutat, que garanteixi la connectivitat, continuïtat i seguretat a tots els itineraris i desplaçaments.
- Garantir la continuïtat de la xarxa bàsica pedalable a escala de ciutat, amb la xarxa metropolitana.
- Conscienciar la ciutadania envers la necessitat establir un nou model de ciutat més sostenible.
- Fomentar l'ús de la bicicleta (i la bicicleta compartida) com a mitjà de mobilitat gratuït, sostenible i saludable.
- Oferir una alternativa a l'ús del vehicle privat tant pel que fa als desplaçaments interns com molt especialment als desplaçaments interurbans, per mitjà del nou servei metropolità AMBbici.
- Fomentar el model ciclologístic i la seguretat en els desplaçaments amb bici de treballadors de transport de mercaderies.
- Impulsar la construcció de noves parades de Trambaix en el marc del post-soterrament.
Projecte estratègic 5. Crear nous equipaments i edificis públics i rehabilitar els existents amb criteris de sostenibilitat i eficiència
Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) relacionats:
Objectius estratègics de l’Agenda Urbana Española relacionats:
Descripció:
El projecte s'estructura en dues línies d'actuació principals:
Actuacions sobre edificis públics a través d'accions de rehabilitació i reconversió amb criteris d'eficiència i sostenibilitat. És el cas del projecte d’execució de la reforma integral de l’Ajuntament Central de Sant Feliu de Llobregat, amb l’objectiu de condicionar els espais de l’Ajuntament a les necessitats actuals dels diferents departaments municipals. També es pretén millorar l'eficiència energètica de l'edifici construït el 1928, així com garantir l'accessibilitat i la seguretat, i recuperar elements arquitectònics amb valor patrimonial, assegurant la conservació de l'edifici històric. Les obres es fonamenten en la creació d’un eix de comunicació central que connecta els dos volums principals dels edificis. També és el cas de la remodelació i ampliació del Palau Municipal d'Esports Joan Carles Navarro", que té com a objectiu condicionar el poliesportiu a les necessitats energètiques i socials actuals del municipi. El projecte suposarà una millora en l’eficiència energètica de l’edifici construït el 1965, alhora que es garantirà l’accessibilitat, la seguretat i la conservació de l’edifici. Entre d'altres també es contemplen les reparacions de l'aparcament de Can Maginàs, la rehabilitació de l'edifici modernista de l'antiga Escola Tramuntana.
Actuacions de construcció de nous equipaments en el marc de l'escenari posterior al soterrament i articulació de la nova centralitat, atenent als criteris establerts en el projecte escollit, la nova centralitat.
Objectius:
- Construcció de nous equipaments, creant noves dependències, serveis i usos, amb especial atenció a
- Rehabilitació estructural d’equipaments.
- Millorar l'accessibilitat i la seguretat dels equipaments municipals.
- Millora de l'eficiència energètica i la instal·lació de plaques fotovoltaiques als equipaments municipals, per tal de reduir el consum energètic i promoure l'ús d'energia neta.
- Reducció de combustible fòssil a les instal·lacions municipals.
- Promoció de l’ús d’energies renovables i de l’autoconsum.
- Aprofitament de les instal·lacions municipals per a la generació d’energia verda.
- Ús de noves tecnologies i sistemes intel·ligents als edificis municipals..