Què són l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible?
El 25 de setembre de 2015 va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, amb els objectius d’erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre altres. Aquesta agenda marcarà l’acció global pel desenvolupament fins a l’any 2030 i, conjuntament amb la resta d’agendes globals, configura un full de ruta d’actuació connectat entre si per a assolir un objectiu comú: el desenvolupament mundial sostenible.
L’Agenda 2030 és una agenda integral i multidimensional -referida a les tres dimensions del desenvolupament sostenible (l’econòmica, la social i l’ambiental)- i d’aplicació universal, i es desplega mitjançant un sistema de 17 objectius de desenvolupament sostenible, a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles. Cada ODS inclou diferents metes (en total 169) que contribueixen al compliment de l’objectiu.
L’Ajuntament de Sant Feliu ha mostrat la voluntat de comprometre's amb la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a través de l'alineament de les seves polítiques municipals i de la concertació amb els agents locals i la ciutadania per assolir un model de ciutat sostenible, innovadora, oberta i integradora que faciliti i estimuli la transformació i el creixement econòmic sostenible a través d'actuacions concretes. Tant l’Estratègia integral de govern obert com el Pla de projecció internacional aprovats i el posicionament de responsabilitat social corporativa de l’Ajuntament tenen com a objectiu l’alineament de les polítiques municipals amb l’Agenda 2030 i la seva implementació en col·laboració amb la societat civil.
Amb la voluntat de materialitzar i operativitzar aquest compromís, des del Departament de Govern Obert de l’Ajuntament s’ha articulat el Projecte d’Impuls i Implementació de l’Agenda 2030 a Sant Feliu. Les principals dimensions del projecte estan recollides en els següents punts:
- Alineament de la planificació estratègica municipal als ODS: aquest exercici permet localitzar quin és el grau de vinculació de l’activitat estratègica municipal als diferents objectius i fites que articulen l’Agenda 2030.
- Alineament del pressupost municipal als ODS.
- Establiment d’un full de ruta per orientar i elaborar les polítiques públiques en clau ODS, aprofitant les oportunitats que genera aquesta òptica de treball.
- Establiment d’un sistema d’indicadors de seguiment, obert a la ciutadania, que permeti elaborar un Informe Local Voluntari i retre comptes del avenços realitzats en matèria d’Agenda 2030 i ODS.
- Sensibilització i difusió dirigida a la ciutadania, entitats i teixit comercial i empresarial del municipi, amb l’objectiu de generar apropiació de l’Agenda 2030 i els ODS.
- Formació i capacitació interna, dirigida al personal de l’organització, per tal que integrin en el seu dia a dia la perspectiva dels ODS i aprofitin les oportunitats que aquesta ofereix.
Els indicadors ODS estan alineats amb el Visor 2030 de la Diputació de Barcelona i el sistema d'indicadors de l'IDESCAT.