El pròxim dimecres, 19 de febrer, la Regidoria d'Igualtat, Feminisme i LGTBI, en col·laboració amb la Regidoria d'Esports, organitza la Jornada contra l'LGTBIfòbia a l'Esport en el marc del Dia Internacional contra l'LGTBIfòbia a l'esport, una iniciativa per sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de crear espais esportius segurs, diversos i lliures de discriminació.
De 17.30 a 20 h, el Pavelló Municipal Andrey Xepkin acollirà diverses activitats obertes a tothom; propostes lúdiques i reivindicatives que pretenen visibilitzar la diversitat al món de l'esport. Així mateix, es lliuraran braçalets commemoratius a les persones assistents com a símbol de compromís amb un esport lliure de discriminació.
Programa de la Jornada
- 17.30 h. Escape Room familiar "Fugim de l'LGTBIfòbia". A càrrec del Consell Esportiu del Baix Llobregat.
- 18 h. Pintada de grafiti contra l'LGTBIfòbia a l'Esport. A càrrec de Kaligrafics.
- 18.45 h. Lectura de manifest i partit de futbol inclusiu i amistós amb l'equip Fènix FC.
- 19.45 h. Tancament i actuació musical final de Blackout Dance School.
Aquesta jornada està impulsada pel SAI LGTBI (Servei d'Atenció Integral per a les persones LGTBI), un servei municipal que ofereix informació, assessorament i acompanyament a persones del col·lectiu LGTBI, així com a les seves famílies i persones properes. També treballa en accions de sensibilització i prevenció per promoure la igualtat i combatre la LGTBIfòbia en diferents àmbits com l'esport.
L'any passat, entre d'altres, va organitzar l'Octubre Trans o el Dia de l'Orgull. Es pot contactar amb el SAI LGTBI per mail (lgtbi@santfeliu.cat) o a través de la seva secció al web municipal.
Per què se celebra el 19 de febrer el Dia Internacional contra l'LGTBIfòbia a l'esport?
El 19 de febrer de 1961 va néixer Justin Fashanu, el primer futbolista professional que es va declarar públicament com a homosexual. Fashanu es va suïcidar el 1998 després de patir discriminació, assetjament i rebuig durant anys. La seva tràgica mort va posar de manifest la necessitat d'una defensa activa del respecte, la igualtat i la diversitat, especialment dins del món del futbol.
La discriminació a l'esport és un problema encara present
Tot i els avenços en visibilitat, molts esportistes LGTBI encara amaguen la seva orientació sexual o identitat de gènere per por a ser rebutjats. En alguns esports, especialment aquells amb una gran pressió per seguir estereotips de la masculinitat o la feminitat, l'entorn continua sent poc acollidor per la diversitat.
Un esport per a totes les persones
Per aconseguir un canvi real, és essencial que clubs, equips tècnics i federacions es comprometin activament a crear entorns segurs lliures de violència. Les persones implicades en l'esport han de defensar els drets d'esportistes i combatre qualsevol mena de discriminació, establint polítiques clares d'inclusió i respectant la diversitat com a element fonamental de l'esport.