El 18 de desembre es commemora el Dia Internacional de la Persona Migrant. Es celebra des de l'any 2000, quan es va proclamar per part de les Nacions Unides. En concret, reconeix l'interès a protegir efectivament i plenament els drets humans de totes les persones migrants i destaca la necessitat de continuar intentant assegurar el respecte dels drets humans i les llibertats fonamentals de tot aquest col·lectiu.
En aquest sentit, l'Ajuntament de Sant Feliu ofereix el Servei de Primera Acollida dins la Regidoria de Ciutadania de Procedències Diverses, amb la Laura Bonilla al capdavant.
Aquest Servei proposa un conjunt d'accions i recursos per respondre les necessitats inicials de formació i informació de les persones migrades i retornades a la localitat. Entre d'altres, inclou l'acompanyament, la formació i la certificació d'uns coneixements mínims per facilitar el viure i treballar a Sant Feliu i a Catalunya. També s'ofereix un Servei d'Assessorament Jurídic d'Estrangeria.
Podeu contactar amb el Servei de Primera Acollia de manera presencial, a Can Ricart (Pl. Lluís Companys, 1), trucant als telèfons 93 685 80 01 o 93 685 80 02 o bé realitzant la tramitació electrònica.
Curiositats migrants
Del total de persones empadronades a Sant Feliu, el 16,5% és nascut fora d'Espanya. Entre les procedències més habituals destaquen el Marroc (11,5%), Colòmbia (10,5%), Equador (9,8%), Perú (8,8%), Veneçuela (7%), Argentina (5,1%), Paraguai (3,9%), la Xina (3,7%) o Bolívia (2,7%). En total, a Sant Feliu hi conviuen veïns de 109 països d'origen.
Encara que un infant neixi a Catalunya, no rep automàticament la nacionalitat espanyola. És a dir, hi ha veïns i veïnes que han nascut a Sant Feliu, que tenen nacionalitat estrangera, i que no han viscut un procés migratori. També trobem santfeliuencs i santfeliuenques que van néixer a un país estranger i que després de residir diversos anys a la ciutat han sol·licitat la nacionalitat espanyola.
"Veus de dones migrades a Sant Feliu de Llobregat"
Arran dels cursos de formació i acollida del Servei va sorgir la idea del vídeo "Veus de dones migrades a Sant Feliu de Llobregat", obra del fotoperiodista de Sant Feliu Raül Clemente, que recull testimonis d'algunes persones migrants. Es va presentar a l'Ateneu Santfeliuenc durant els actes de commemoració del Dia Internacional de la Dona 2024.