Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
05/02/2025 07:01:04

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Projecte "Refugis bioclimàtics a Sant Feliu"

10/07/2023
Lectures: 1393
Projecte "Refugis bioclimàtics a Sant Feliu"

Refugis climàtics a les escoles

Des del curs 2022-2023, les Escoles més Sostenibles han estat treballant per a renaturalitzar la ciutat. Les 19 escoles de la ciutat s'han sumat a l'Agenda Urbana municipal, decidits a fer realitat un dels seus projectes: crear refugis bioclimàtics a Sant Feliu, que ajudin a mitigar els efectes del canvi climàtic. Des de l'Ajuntament se'ls ha proposat millorar un espai exterior al centre (el pati, el carrer, la plaça del davant) perquè pugui convertir-se en un refugi bioclimàtic. 

Què és?

Es tracta d'un projecte participatiu liderat per l'oficina de Serveis Ambientals i la xarxa d'Escoles més Sostenibles de la ciutat, que promou la renaturalització dels centres educatius i dels seus entorns.

Què volem?

Volem crear una xarxa de refugis naturals que acullin la biodiversitat, millorin la qualitat del sòl, retinguin aigua i humitat, i esdevinguin espais de confort tèrmic, per protegir-nos dels efectes del canvi climàtic.

Escoles participants al projecte:

Obre el plànol en una nova finestra del navegador

Què hem fet?

Hem investigat què és l'emergència climàtica, i com ens està afectant a Sant Feliu. Per a fer-ho, el grup de professorat d'escoles més sostenibles, coordinat per l'Ajuntament, ha dissenyat uns materials didàctics per a totes les edats, d'Educació Infantil fins a secundària. Hem fet una diagnosi de la biodiversitat que acullen els nostres patis i espais de joc propers a l'escola, i hem descobert que en els racons amb més vegetació és on trobem més insectes, ocells, i petits mamífers. També ens semblen més agradables per a jugar, i més confortables en l'àmbit tèrmic.

Per això, l'alumnat i els equips docents de les 19 escoles hem fet un seguit de propostes de millora dels nostres patis, dels carrers o places propers a l'escola, per tal de:

  • Fer-los més naturals: allà on es pugui,
  • Substituir el formigó per terra, que ens ajuda a retenir la humitat, i ens permet plantar-hi vegetació.

Hem dissenyat nous espais al nostre pati:

  • Fer-los més verds: proposant plantar-hi nous arbres, arbustos i herbàcies que ens ajudin a fer ombra, a protegir-nos del vent, i acullin insectes, ocells i petits animals.
  • Fer-los més agradables: col·locant-hi taules i bancs per a poder fer classe a l'aire lliure, o per poder jugar i xerrar.

Materials didàctics

Per a infantil i cicle inicial   Per a cicle mitjà  Per a cicle superior  Material per a secundària

Més enllà del pati escolar

Hem fet propostes per renaturalitzar espais propers a la nostra escola que fem servir per jugar o per estar-hi amb els amics i família. Voleu veure algunes de les nostres propostes.

Propostes als entorns escolars:

  1. Riera Pahissa (Escola Bressol Patufet)
  2. Ptge. Sant Joan (Escola Tramuntana)
  3. C/ Josep Teixidó. (Institut Martí Dot)
  4. C/ Mas Lluí (Escola Josep Monmany )
  5. Pineda de la Salut (Escola Bressol Fàbregas)

Voleu fer un refugi bioclimàtic a la vostra escola?

A Sant Feliu, els infants ens hem unit per a fer uns patis més naturals

Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) relacionats:

11. Ciutats i comunitats sostenibles  13. Acció pel clima

 

Salta a la part superior