El dia 7 de juny va iniciar SoftSkillsGames, un projecte que facilita el desenvolupament del talent i les competències ocupacionals que són clau en qualsevol professió, i ho fa mitjançant l'ús de videojocs comercials i els eSports. És una iniciativa dirigida a joves d'entre 16 i 29 anys de Sant Feliu i comarca, que va finalitzar a finals del mes de juliol.
Els nostres experts en comportament, aprenentatge i videojocs, van triar el desenvolupament de quatre de les competències reconegudes per l'OCDE com les més rellevants per la vida professional: flexibilitat cognitiva, creativitat, pensament crític i resolució de conflictes i, d'acord amb això, van escollir videojocs comercials que desenvolupen aquestes habilitats.
El projecte partia d'una anàlisi personal prèvia de cadascuna de les competències a treballar mitjançant tests psicològics que possibiliten mesurar-les. A continuació, es va treballar amb els i les joves de manera presencial un parell de dies a la setmana i online la resta de dies. Se'ls explicava en què consisteix cadascuna de les habilitats a desenvolupar i de quina manera cadascun dels jocs triats facilita aquest desenvolupament. Les sessions presencials que es van dur a terme a l'Heron Sant Feliu ubicat a la Torre del Roser, tenien la finalitat de formar-los en la competència, de fer-los reflexionar sobre aquesta i de comprovar, mitjançant l'ús dels videojocs i de quina manera el fet d'entrenar els predisposa i els anima a treballar cadascuna de les habilitats.
Per exemple, treballant la flexibilitat cognitiva, els nois i les noies van identificar que, mitjançant l'ús dels videojocs, estaven desenvolupant, també, habilitats com la planificació, l'orientació, la presa de decisions, el pensament lògic i matemàtic, el treball en equip, el lideratge, la comunicació interpersonal i intrapersonal? El fet de ser conscients que mentre juguen a un videojoc estan treballant aquestes habilitats els ajuda a focalitzar-se i a adonar-se de què poden millorar, i de quina manera poden fer-ho per treure'n el màxim profit.
Durant tot el procés dut a terme, s'ha fet un seguiment de les habilitats de cada jugador/a a través de l'ús d'una plataforma digital que registra els moviments que es fan en cada joc i els avalua, de manera que, en arribar al final del procés formatiu, hem pogut comprovar el grau de desenvolupament d'aquestes competències.
Els videojocs comercials que han estat triats desenvolupen les habilitats citades anteriorment. El fet que, d'una banda, l'ús reiterat d'aquests programes permeti el desenvolupament de competències en un entorn controlat fàcilment extrapolables al context laboral real, i, de l'altra, el fet que s'incrementi de la motivació del jovent per treballar-les (Klimmt & Hartmann (2006)), fa dels videojocs l'eina perfecta per desenvolupar competències toves.
Aquest projecte el gestiona Sant Feliu Innova, que compta amb la coordinació i execució del projecte per part de la Fundació GeCon i l'Associació per l'Aprenentatge, la Innovació i el Talent, i amb la col·laboració d'Heron Sant Feliu. Projecte finançat per Aprop AMB.
El projecte ha finalitzat amb la convicció que l'ús dels videojocs permet el desenvolupament de les competències toves i, com més temps s'hi jugui, el desenvolupament d'aquestes serà major.
"Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i FSE en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local".
Soft Skill Games Sant Feliu està finançat a càrrec de l'AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona), dins del Pla "ApropAMB" i del programa "Reforç educatiu, digital i inclusiu" i la línia de treball "Labora jove".