Durant els dies 12, 13 i 15 de desembre, la ciutadania de Sant Feliu va poder conèixer què és l'autoproducció compartida, quins costos aproximats té, les bonificacions que ofereix l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat per a la seva implementació, així com les recomanacions imprescindibles per tal de fer-ne un ús correcte que contribueixi alhora a una minva en la contaminació. Aquesta informació es va facilitar en diferents sessions al Centre de barri Falguera, al Centre Cívic Les Tovalloles i al Centre Cívic Mas Lluí, que van comptar amb la participació d'una setantena de persones.
Per a les persones que no van poder assistir a cap de les sessions programades, l'Ajuntament posa a disposició la gravació de la darrera sessió al canal de Youtube institucional.
Per situar a totes les persones a un nivell de coneixement bàsic i facilitar la comprensió de la sessió, es presentaven en un primer bloc els conceptes bàsics del mercat elèctric i de les instal·lacions fotovoltaiques. És important fer èmfasi en com dominar la demanda energètica de la nostra llar, determinar els aparells que funcionen amb electricitat o gas, conèixer la diferència entre potència elèctrica i consum elèctric, o classificar els aparells i distribuir les hores de consum. Per això és important registrar un perfil a la plataforma de la distribuïdora i aprendre a realitzar diagnòstics energètics a la llar. Per conèixer i profunditzar en la plataforma podeu dirigir-vos a la sessió formativa sobre control de l'ús energètic. També es van donar a conèixer els actors del mercat elèctric i quin paper té cadascú d'ells, així com el funcionament d'una instal·lació fotovoltaica a la pràctica.
Al segon bloc s'exposava un exemple pràctic en un edifici de pisos per poder entendre l'autoproducció compartida. Quatre habitatges i la comunitat compartien l'energia elèctrica produïda a parts iguals (cinc punts de subministrament que es repartien un 20% per cada punt). Es va simular la recopilació de dades en una hora i com es veia finalment reflectit a la factura mensual. Quina importància té afegir bateries? Es van compartir els avantatges i inconvenients al respecte.
Depenent la quantitat d'estalvis aconseguits s'amortitza abans o després la instal·lació. En el decurs de les sessions es va poder concloure que no s'estalvia tant si la major part de la producció s'autoconsumeix com si s'aboca a xarxa. Per això és imprescindible que l'empresa instal·ladora seleccionada per realitzar el projecte determini el perfil de consum de cada habitatge i faci una proposta de coeficients de repartiment per a cada llar i comunitat.
L'Ajuntament ofereix el 50% de bonificació de l'IBI
Per poder reduir la inversió realitzada, l'Ajuntament ofereix el 50% de bonificació de l'IBI durant 5 anys. També es va explicar l'aplicació de les bonificacions i les deduccions a l'IRPF, així com els ajuts del Next Generation, que es troben exhaurits en aquests moments.
En el tercer bloc es va explicar el procediment per sol·licitar les bonificacions i les deduccions i en quins espais podem obtenir més informació.
A continuació, es van resumir les passes a seguir i recomanacions que poden ajudar a avançar amb major seguretat i contundència, facilitant la recopilació informativa i les conclusions finals de la sessió. Es va utilitzar una presentació que es pot descarregar a l'apartat Autoproducció i renovables. A la presentació es poden veure enllaços a pàgines web per realitzar les instàncies, sol·licitar permisos, inscriure's al registre d'autoconsum, realitzar la posada en marxa o consultar més informació.
Per acabar, es va facilitar a les persones assistents un llistat de contactes de gremis i associacions d'empreses instal·ladores que pot donar el tret de sortida per començar a demanar pressupostos o potenciar la informació exposada. Des de l'Ajuntament recomanem demanar, com a mínim, 3 pressupostos a empreses instal·ladores diferents.
Pla d'Acció d'Energia Sostenible i Clima de Sant Feliu
Aquest nou cicle de xerrades, que dona continuïtat a les sessions celebrades a l'abril i maig, i a les sessions virtuals sobre cultura energètica de 2021, formen part de les accions 'Fomentar la introducció d'Energies Renovables' i 'Campanyes de conscienciació a la ciutadania envers la sostenibilitat', integrades en el Pla d'Acció d'Energia Sostenible i Clima (PAESC) de Sant Feliu.