Cultura energètica i estalvi

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
22/12/2024 16:37:51

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Decàleg per gaudir d'un Nadal més responsable i sostenible

23/12/2022
Lectures: 3933
Decàleg per gaudir d'un Nadal més responsable i sostenible

El Nadal és una època de més consum per la compra de regals, menjar, begudes o elements ornamentals. També és un temps de més desplaçaments i més despesa energètica a les llars. Per aquest motiu, durant aquestes dates cal continuar amb els hàbits sostenibles que realitzem al llarg de l'any. 

T'expliquem com gaudir d'un Nadal més responsable i sostenible amb aquest decàleg:

  1. Compra a Sant Feliu! Impulsa l'economia local comprant a Sant Feliu: té beneficis econòmics, socials i de sostenibilitat. A la nova guia comercial trobaràs els comerços de la ciutat. Sant Feliu de Llobregat disposa de més de 938 establiments de comerç de proximitat. Si compres per Internet, agrupa al màxim les comandes per minimitzar les emissions en el transport i reduir els embalatges.
  2. Tria joguines responsables. Perquè siguin sostenibles, és important saber el lloc de fabricació i de quin material estan fetes, tenint en compte que és millor la fusta que el plàstic pel seu impacte ambiental. Evita les joguines amb piles, per la contaminació que generen un cop s'esgoten. Si és possible, utilitza piles recarregables, que es poden reutilitzar fins a 1.000 vegades. 
  3. Fes regals immaterials. Regala experiències, com entrades al CineBaix, àpats en restaurants, activitats esportives, inscripcions a cursos o tallers de la ciutat, o allotjaments. 
  4. Redueix residus. Compra tenint en compte el preu, però també el temps que durarà el producte. Evita els productes amb molts envasos i embolcalls, i els productes d'un sòl ús, com les vaixelles de plàstic, el paper d'alumini, les piles... Embolica els regals amb papers reutilitzats o reciclats. Un recurs força útil per estalviar paper són les targetes electròniques de felicitació.
  5. Repara i reutilitza. Molts objectes que llencem a les escombraries es poden reparar o reutilitzar, com per exemple per fer guarniments nadalencs.
  6. Intercanvia objectes que no facis servir. Organitza una trobada amb amistats o família i que tothom porti objectes en bon estat que ja no faci servir. Us sorprendreu del resultat!
  7. Tria arbres de Nadal reutilitzables. L'avet és una espècie que no s'adapta al clima mediterrani, necessita molta aigua i és molt probable que mori després d'utilitzar-lo com a ornament nadalenc. Podem optar per altres espècies pròpies, com l'alzina, l'alzina surera, el cirerer d'arboç o el llentiscle. Si has comprat un avet, recicla'l després de Nadal per donar-li un nou ús com compostatge, combustible o per reciclar-lo en jardineria i agricultura. De la mateixa manera, és recomanable no fer servir molsa per als pessebres, perquè ofereix protecció al bosc i, si el traiem, exposem el terra a la dessecació. Podem utilitzar altres materials com fulles seques, sorra, serradures tenyides o escorça trinxada, o bé materials reciclables com paper o draps.
  8. Evita el malbaratament alimentari. Del total de residus municipals que es generen a Catalunya, 1,18 milions són fracció orgànica, és a dir, restes de menjar, de les quals 262.000 tones són aliments malbaratats. Això equival a dir que cada persona de Catalunya malbarata cada any prop de 35 quilos de menjar. Aquest Nadal, procura comprar la quantitat justa de menjar i beure per no malbaratar.
  9. Mou-te sosteniblement. En aquestes festes, desplaça't a peu, en bicicleta o en transport públic: d'aquesta manera reduirem la despesa energètica en forma de consum de carburants. 
  10. El carrer no és un traster! De vegades els nous regals de Nadal fa que llencem els que ja no fem servir. Deixa els mobles i trastos vells al carrer en l'horari i dia establert. Els aparells elèctrics, electrònics i electrodomèstics no són voluminosos, per tant en cap cas s'han de deixar a la via pública. Es poden portar a la botiga on s'ha comprat el nou aparell o a la deixalleria.

Dades de producció i separació de residus a Sant Feliu

Durant el 2021 s'han generat 17.182,65 tones de residus a Sant Feliu de Llobregat. De les quals:

  • Reciclem 6.619.99 tones (38,53%).
  • No reciclem 10.562.66 tones (61,47%).

La recollida selectiva es divideix de la següent manera:

Residus de recollida selectiva (dades del 2021)

MO+FV = Matèria orgànica + Fracció Vegetal

Salta a la part superior