Dijous 18 de març el programa 'Connecta't a l'estalvi energètic' inicia un cicle de formacions i xerrades en línia per tal de conscienciar la població sobre la importància de reduir el consum energètic, i informar sobre les possibilitats d'estalvi a nivell econòmic i mediambiental. Cada dijous durant onze setmanes, de 18.30 a 20 h, els serveis tècnics de l'Ajuntament i els agents energètics oferiran a ciutadania, comerços i empreses informació i consells sobre temes com els ajuts i les bonificacions en matèria d'energia, eficiència i ús racional d'aigua, llum i gas, o els drets energètics de les persones consumidores, entre d'altres.
Per poder accedir a les sessions, totalment gratuïtes i en les que es podran plantejar obertament dubtes i qüestions relacionades amb el tema tractat, les persones interessades hauran d'omplir prèviament un formulari al que es pot accedir a través d'aquest enllaç. El programa de càpsules formatives és el següent:
- 18 de març: Entendre la factura elèctrica. A través de diferents models de factura, s'exposaran els conceptes que la integren.
- 25 de març: Drets energètics. Introducció a les males pràctiques de les empreses energètiques i quins drets tenen les persones usuàries dels subministraments bàsics.
- 8 d'abril: Potència i energia elèctrica: eficiència i ús racional (1a part). Diferència entre el terme de potència i el d'energia i com controlar el cost final de la factura.
- 15 d'abril: Potència i energia elèctrica: eficiència i ús racional (2a part). Diferència entre el terme de potència i el d'energia i com controlar el cost final de la factura.
- 22 d'abril: Control de l'ús energètic. Presentació de diferents eines i plataformes.
- 29 d'abril: Subministrament de gas: contractació, eficiència i ús racional. Com controlar el cost final de la factura del gas.
- 6 de maig: Energies renovables. Introducció a les diferents maneres per promoure les renovables.
- 13 de maig: Autoproducció elèctrica compartida. Introducció a les instal·lacions fotovoltaiques de particulars i comunitats veïnals, i autoproducció compartida.
- 20 de maig: Les noves tarifes a partir de l'1 de juny. Diferències entre les actuals tarifes i les que s'establiran a partir del segon trimestre.
- 27 de maig: Impacte ambiental i social en l'ús energètic. Conflictes socials i ambientals que suposa l'ús energètic.
- 3 de juny: Ajuts i bonificacions en matèria d'energia. Exposició dels ajuts dels diferents organismes que gestionen i bonificacions de Sant Feliu en temes de rehabilitació d'edificis, tecnologia eficient o tecnologia de producció energètica renovable.
- 10 de juny: Impacte energètic en altres necessitats. Ús energètic i impacte per satisfer la mobilitat, l'alimentació, l'habitatge i nova edificació, telecomunicacions i producció de productes de consum.
Atesa l'actual situació sanitària, el programa Connecta't ha ajornat el servei d'assessorament presencial, però manté l'atenció per correu electrònic a través de l'adreça ogem@santfeliu.cat, on es poden enviar dubtes i consultes.
Fer de Sant Feliu una ciutat sostenible
Aquestes sessions formen part del conjunt d'actuacions que l'Ajuntament de Sant Feliu desenvolupa en el Pla d'Actuació del Mandat per mitigar i adaptar-se a l'emergència climàtica, i per fomentar la sensibilització i conscienciació ciutadana respecte al desenvolupament sostenible, a través dels següents objectius:
- Reduir els consums energètics, tant en l'àmbit dels habitatges de particulars, com a comerços, indústries, equipaments, escoles, etc.
- Evitar la pobresa energètica entre les famílies i persones que passen per dificultats econòmiques i corren el risc de veure's privats de l'accés als serveis bàsics de llum, aigua, gas, etc.
- Mitigar les emissions de CO2 a l'atmosfera i residus radioactius de les centrals nuclears, entre les principals causes de l'escalfament global del planeta i perills ambientals del planeta.
- Contribuir a reduir la despesa de les factures per consum energètic de la població, des de canvis en la contractació de subministrament fins a bons hàbits, eficiència energètica i desplegament de energies renovables.
- Crear consciència energètica i informar sobre els impactes negatius que l'actual model energètic té sobre el medi ambient, sobre altres parts del món d'on s'extreuen els recursos i sobre la salut de les persones.
- Empoderar les persones de manera que es puguin defensar davant d'estafes, notícies falses i pràctiques negatives d'empreses comercialitzadores.