Com ja sabeu Sant Feliu continua sent una ciutat laboratori oferint els seus espais, edificis i comunitats com a camp de proves o laboratori d'idees que permeten, gràcies a la iniciativa Urban Social Lab, experimentar i provar nous serveis que ens proposen agents i actors d'emprenedoria social de la ciutat. CO-Innova_LAB Sant Feliu, com a laboratori d'innovació ciutadana i co-creació ja fa temps que s'ha incorporat a la xarxa catalana d'Urban Lab, una iniciativa que posa la ciutat com a territori d'experimentació i testeig de diferents iniciatives.
És per això que dintre d'aquest programa municipal de validació de prototips d'innovació urbana, "Social Urban Lab", hem possibilitat que mitjançant la confluència de diferents actors i agents locals (privats, cívics i públic) que han co-creat el prototip d'un campus científic i tecnològic que s'alinearà també amb la competició "Bitbot Challenge 2020", promoguda pel Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de la Fundació i2cat especialitzada en innovació i societat digital, amb l'objectiu impulsar les activitats tecnològiques de lleure aquest estiu.
El campus és una iniciativa singular orientada a la temàtica STEAM (ciència, tecnologia, art...) i amb elements d'impacte social que encara el fan més interessant com una discriminació positiva de gènere que assegurarà que la meitat dels participants siguin nenes, com un 40% de places reservades als col·lectius més vulnerables socialment de la nostra ciutat o com que compti amb el suport i dinamització de la xarxa de persones voluntàries de la comunitat d'emprenedorxs innovadorxs de CO-Innova_LAB Sant Feliu així com del projecte #HomelessEntrepreneur que va engegar Andrew Funk per dotar d'oportunitats als sense sostre a través dels seus talents.
A banda de despertar l'interès per les ciències (matemàtiques, química, física, art i biologia), la robòtica, la programació i la realitat virtual, aquest aprenentatge serà transversal a través d'un relat de ciència ficció basat en la literatura del segle XIX i XX i el món cinematogràfic, televisió i dels videojocs del segle XX i XXI, amb un enfocament antibel·licista i que potenciarà en els participants la autogestió i el treball por projectes així com els valors ètics, el reciclatge i el manteniment dels ecosistemes.
El campus comptarà també amb la singularitat de la metodologia d'aprenentatge, una metodologia basada en la gamificació amb la inclusió d'un Role-Playing-Escape Room. També podran fer servir els diversos materials pedagògics que habitualment s'utilitzen a les activitats del PMAE de robòtica, programació i ciència, i que des de Sant Feliu Innova es posaran a la seva disposició.
Els infants i joves participants també aprendran i treballaran sobre els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i l'Agenda 2030, adaptant-los al full de ruta del campus com a reptes i missions.
Amb aquesta aposta innovadora ara és possible imaginar-se un campus d'estiu on les nenes puguin aprendre robòtica, ciència i tecnologia i on es tingui en compte l'emergència climàtica i el reciclatge maker mentre viuen l'aventura d'aprendre amb el "Programa Interestel·lar Artemis" del qual formaran part.
En aquesta missió a l'espai infants i joves aprendran a programar drons i petites aplicacions per a mòbil i tablet, dissenyar i imprimir en 3D les seves pròpies salvaorelles per mascaretes anti-COVID, fabricar el seu propi videojoc, veure aplicacions de la Realitat Virtual i/o Augmentada així com aprendre valors amb els eSports, entendre el canvi climàtic i energies renovables tot experimentant amb diferents elements i aprenent ciència.
El Campus serà coordinat pel programa municipal Sant Feliu Innova, que cedirà les instal·lacions del laboratori d'innovació ciutadana CO-Innova_LAB Sant Feliu, i promogut per dos actors locals, CodeLearn Sant Feliu, l'escola de programació, robòtica i pensament computacional de la nostra ciutat, i l'associació Crea Lleure que treballa per un lleure educatiu i inclusiu per a tothom, potenciant la innovació social des de la participació d'infants i joves en les activitats, empoderant-les i fent-les co-creadores de les activitats en les que participen.
Així doncs aquest estiu toca experimentació, raonament i diversió!
Les places becades són limitades, i es pot demanar més informació enviant un correu electrònic a l'adreça campus2230@gmail.com.
Aquesta acció "Transformant Sant Feliu: Promovent l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible" està subvencionada per l'Àrea de Presidència de la Diputació de Barcelona en el marc del programa "Agenda 2030 - Finançament per a l'alineament de polítiques locals amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible".
Notícies relacionades: