En el panorama tecnològic actual, ens trobem amb ciutats més complexes i dinàmiques, que han d'adaptar-se a les noves necessitats de la ciutadania. Per aquest motiu, les solucions urbanes inclouen una extensa llista de factors i possibilitats a tenir en compte, ja que la majoria de vegades es tracta d'un treball multisectorial. Una forma eficaç i ràpida, és a dir, una drecera que ens porta a la resolució d'aquests problemes és l'Urban Lab, ja que aquests laboratoris ajuden a establir solucions concretes, dur a terme una gestió urbana correcta i trobar respostes a les següents preguntes: On intervenir? Quan fer-ho? Què necessitem per aconseguir un canvi a la ciutat? Un Urban Lab és un camp de proves o laboratori d'idees, permanent o temporal, que ajuda a les ciutats a trobar solucions en el context de la urbanització.
A través d'una sèrie d'iniciatives, es volia fer de Sant Feliu un camp de proves de solucions innovadores per a empreses i teixit social en àmbits com l'urbanisme, la cultura o la mobilitat. A més, es pretenia facilitar a les empreses i innovadors socials que estiguessin desenvolupant projectes d'intel·ligència urbana i ciutadana, i alineats amb els objectius, prioritats i línies d'actuació de l'Ajuntament de Sant Feliu, la possibilitat de testejar-la a la nostra ciutat mitjançant proves pilot.
Sant Felia feia els seus primers passos com a Urban Lab l'any 2011 amb la implantació d'un sistema intel·ligent de telecontrol i telegestió remot, que permetia l'automatització del reg al Parc del Roserar de Dot i Camprubí. Amb aquesta iniciativa la ciutat va aconseguir una racionalització i eficiència en la gestió dels recursos hídrics. Més endavant, l'any 2015, l'Ajuntament de Sant Feliu va implantar l'enllumenat intel·ligent del Parc Nadal. Aquest espai de la ciutat va servir com a camp de proves de noves tecnologies i gestió telemàtica, on experimentar per després implantar-ho a altres zones del municipi. El nou sistema de telegestió, cedit per Omega Peripherals, va comportar un 35% d'estalvi energètic i un 50% d'estalvi en manteniment. En quant a l'estalvi econòmic, en 80 dies va aconseguir reduir 1.300? en despeses.
També trobem un exemple de Sant Feliu com a Urban Lab més recent l'any 2018. Aigües de Barcelona proposava a la ciutat provar i estudiar un sistema de telelectura que permetés visualitzar el consum d'aigua de la llar i els espais públics i programar alertes per excessos, fugues, trencament de canonades... Així, es va un implementar una prova pilot per dur a terme un procés d'evolució i passar dels comptadors analògics als de telelectura, abans de replicar-ho a les llars i construir grans infraestructures.
Tot i així, responent a la demanda del sector emprenedor local de prototipar serveis i tenint en compte que l'Smart City incorpora una part social, al 2017, es va plantejar la possibilitat de fer de Sant Feliu un Social Urban Lab, que també permetés fer experiments i proves a diferents emprenedors d'iniciatives socials. Vam fusionar dos conceptes: el de "Social Smart City" entès com la ciutadania intel·ligent que identifica i treballa reptes de ciutat, i el de "Urban Lab", la ciutat com a camp de proves. D'aquesta manera, Sant Feliu es converteix en un ecosistema de validació i prototipatge de productes i serveis amb infinites possibilitats (oci, salut, vendes, cultura....) i la majoria amb demanda al mercat privat i/o públic.
Quines iniciatives s'han dut a terme durant aquesta transició?
Comencem pel Punt TIC Sant Feliu, que es va transformar en un laboratori ciutadà per a projectes innovadors. En altres paraules, el Punt TIC local es convertia en un lloc d'experimentació per emprenedors i emprenedores locals que volguessin donar a conèixer la seva idea innovadora. Per exemple, l'emprenedora santfeliuenca Alejandra Manzanares, després de passar pel programa BIS amb el projecte "Macromundos de Ale" oferia un curs sobre fotografia macro urbana a l'abril del 2017.
Un altre cas, seria el de Tapper, un dels projectes participants a Yuzz Sant Feliu 2017 que lluita contra el malbaratament i desaprofitament dels aliments per tal de no llençar a les escombraries els aliments que "ens sobren". Alumnes del curs de SAP van ser els encarregats de fer una prova sobre el producte amb l'objectiu de detectar punts de millora que afavoreixin un producte de qualitat pels usuaris.
Seguint amb els yuzzers, Tangencial va testejar el seu programa d'activitats STEAM en el programa d'activitats educatives del Punt TIC també al 2017. I, no només això, sinó que avui continuen amb nosaltres, realitzant tallers de robòtica, programació i impressió i disseny 3D pels alumnes dels centres educatius de Sant Feliu. En l'evolució de Sant Feliu a Social Urban Lab, és imprescindible destacar la col·laboració dels participants dels programes d'emprenedoria de Sant Feliu Innova amb Coworking Creus a la Fira del Comerç de 2017.
La fira és una bona oportunitat per testejar amb el públic, copsar la reacció, establit relacions, captar dificultats i posar un pràctica una part del sistema lean startup. Així, els yuzzers de Flor-Ethical Tour, Allergeneat, Sharecitis, MitisWorls i Tapper van poder exposar els seus projectes a l'stand de Coworking Creus. I aquesta col·laboració es repetia amb els explorers l'any següent i els joves de S8, TripleC, Eh!ventos que suman, Djumbai, Able, Wayuuk i Redespierta també van exposar
Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.
Notícies relacionades: