Últimes notícies

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
22/12/2024 12:16:40

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Innovació i emprenedoria digital

El projecte de realitat augmentada i geolocalització de la Ruta Modernista de Sant Feliu ja en fase alfa

21/03/2012
Lectures: 4754
El projecte de realitat augmentada i geolocalització de la Ruta Modernista de Sant Feliu ja en fase alfa

El projecte innovador EspiRA, de realitat augmentada i geolocalització, en que participa l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, i que van crear l'Associació Espiral i Educared (Fundació Telefónica), torna a estar d'actualitat. Ahir, dilluns 19 de març, es va publicar a l'edició de Catalunya del diari La Razón l'article "El móvil se infiltra en el aula" on es parla de la magnifica actuació que va portar a terme l'equip del programa municipal de formació-treball de la Casa d'Oficis "Sant Feliu, Ciutat Digital III" durant el 2011. En concret es destaca el seu desenvolupament, amb excel·lència, dels exercicis d'aplicació de la tecnologia de la Realitat Augmentada (RA), a través de smartphones o telèfons intel·ligents, per tal de poder visualitzar els punts de la Ruta Modernista de Sant Feliu des d'un dispositiu mòbil (tablet, telèfon intel·ligent...):  

Realitat Augmentada a la Ruta Modernista

"(...) El proyecto, que se encuentra en fase alfa, se ha desarrollado a través de 21 profesores y 225 alumnos con proyectos definidos. En Sant Feliu de Llobregat, por ejemplo, durante seis meses del pasado curso los 20 alumnos de la Casa de Oficios llegaron a elaborar una ruta modernista por el municipio. Coordinados por tres profesores, los jóvenes llegaron a desarrollar 20 puntos de interés del municipio en los que se desplegaba información en imagen o en vídeo sobre los diferentes lugares o edificios a visitar durante el paseo. «No han sido muy conscientes de ello, pero han convertido a Sant Feliu en la zona con más puntos de interés por metro cuadrado del país», explica Sara Suñé, coordinadora del proyecto. «La motivación es mucho mayor porque el alumnado es protagonista de su aprendizaje» explica Juanmi Muñoz y añade que este tipo de proyectos favorecen al «aprendizaje extendido», que es aquel que se hace sin darse cuenta. (...)".
Tot això va suposar un treball de:

  • Georeferenciar entrades (punts destacats del seu entorn).
  • Introduir dades com el context i informació rellevant sobre cada punt.
  • Consultar in situ o via web les entrades dels altres components de l'equip.
  • Completar una base de dades amb les referències introduïdes.
  • Compartir i debatre en un fòrum ad hoc del projecte les dificultats trobades, els èxits  aconseguits, les possibilitats que es poden anar descobrint, etc.

EspiRA ha volgut explorar com innovar en educació mitjançant l'ús de tecnologies emergents. La Felisa Jodar Foz, co-coordinadora del projecte EspiRa a l'associació Espiral, Educación y Tecnología, ens va explicar el projecte i la participació de Sant Feliu al mateix, aprofitant el programa de Crear, Innovar i Emprendre a Ràdio Sant Feliu dedicat a "Cultura, Territori i TIC". Aquí podeu sentir l'àudio amb l'explicació.

En aquest vídeo que van realitzar els mateixos alumnes de la Casa d'Oficis de noves tecnologies de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat se'ns explica amb detall, i de forma senzilla, la seva participació.

A data d'avui, el projecte es troba en fase de proves avançades finals i l'accés a la informació dels punts d'interès no és accessible per a la ciutadania de Sant Feliu tot i que, properament, s'alliberarà al públic en general.

La realitat augmentada (RA) fa possible mostrar informació multimèdia en capes superposades a la realitat, combinant elements reals i virtuals, avui dia tots els dispositius mòbils poden llegir capes de RA i les seves aplicacions van des de informació turística i del patrimoni a la mobilitat. De fet, la major part d'estudis de tendències indiquen el creixement de les aplicacions de realitat augmentada en tots els sectors (empreses, administracions públiques, associacions...) i totes les matèries (turisme, publicitat i màrqueting, educació, sanitat...).

En el cas concret de Sant Feliu, aquesta tecnologia que combina realitat augmentada i geolocalització, i que permet el seu consum a través d'un dispositiu mòbil, possibilita que els continguts digitals esdevinguin els nous aparadors de la cultura del nostre territori. Una vegada més, innovar en el tema del patrimoni cultural és combinar tradició i modernitat ja que Internet ens ajuda a donar més difusió i accés i a preservar-lo millor, a gaudir d'experiències innovadores que contribueixin al seu coneixement, difusió i conservació.

En breu, ja es disposarà de la capa de realitat augmentada de la Ruta Modernista de Sant Feliu en obert per tal que es pugui conèixer i consumir el treball realitzat, us informarem puntualment.

Si el vostre centre escolar o associació local té algun projecte de geolocalització o de realitat augmentada poseu-vos en contacte amb nosaltres al telèfon 93.685.80.24 o tic@santfeliu.cat i ens en farem ressò. La idea és seguir recolzant la complicitat entre educació i TIC per tal d'apropar la història local en nous formats i continguts, amb un ús destacat d'Internet.

Les possibilitats que ofereix la realitat augmentada en el camp de la capacitació i divulgació són enormes: excursions i rutes consultant i produint informació de manera interactiva sobre punts d'interès a la ciutat relacionats amb els monuments, la història, les tradicions, les obres, el transport, els esdeveniments, la vegetació, els edificis emblemàtics, els personatges locals, la geografia...

Comparteix
Salta a la part superior