Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
26/12/2024 14:45:47

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

Un estudi fa visible l'estat de la immigració a Sant Feliu en el Dia internacional de les persones migrades

18/12/2021
Lectures: 3496
Un estudi fa visible l'estat de la immigració a Sant Feliu en el Dia internacional de les persones migrades

Amb motiu de la commemoració del Dia internacional de les persones migrades el 18 de desembre, el Programa de ciutadania de procedències diverses de l'Ajuntament i la Unitat d'informació de base publiquen una infografia interactiva, que inclou una anàlisi de dades de les persones migrants de la ciutat, i els serveis municipals disponibles durant l'any 2021.La infografia, a la que es pot accedir a través d'aquest enllaç, permet interactuar amb les diferents diapositives proposades per conèixer en detall la diversitat cultural de la ciutat a través de les dades disponibles, dades que reflecteixen la realitat multicultural de la nostra societat.

Aquests indicadors mostren d'una banda el total de persones nascudes a l'estranger que resideixen a la ciutat, així com aquelles amb nacionalitat estrangera, i segrega aquestes dades segons barri, àmbit, o lloc de naixement, entre d'altres. L'estudi també mostra la població migrada segons nacionalitat i sexe en un mapamundi interactiu, i finalitza amb indicadors dels serveis de primera acollida per a persones migrants i d'assessorament legal en matèria d'estrangeria, ambdós oferts per l'Ajuntament de Sant Feliu.

La infografia forma part de les activitats programades per commemorar el Dia de les persones migrades, que han inclòs entre d'altres la presentació del llibre 'Migrar i resistir', o la projecció del documental 'Ciutat Acollidora', un audiovisual produït per l'Associació d'Amics del Mestre Esteve. Els actes finalitzaran amb l'obra de teatre 'FADWA', que posarà el punt i final a l'agenda d'actes demà diumenge 19 de desembre, a les 17 h, a la Sala Ibèria. Aquest espectacle de Mar Casas i Clara Garcés tracta sobre la vida i obra de la poetessa palestina Fadwa Tuqan, i neix en el marc de la campanya 'Palestina Batega', un projecte coordinat per l'Associació Catalana per la Pau que pretén incrementar el compromís i la sensibilitat sobre el conflicte palestí de la ciutadania de Catalunya.

El Dia internacional de les persones migrades va ser proclamat per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 4 de desembre de l'any 2000, davant "l'interès de la comunitat internacional en protegir efectivament i plena els drets humans de totes les persones migrants, i destacant la necessitat de seguir tractant d'assegurar el respecte dels drets humans i les llibertats fonamentals de totes les persones migrants".

Sant Feliu: terra d'acollida

Des dels inicis de la industrialització, a partir de finals del segle XIX i, especialment durant el segle XX, el municipi va rebre població procedent de l'interior de Catalunya. Posteriorment, va arribar població de la resta de l'Estat espanyol i, més recentment, de l'estranger. La població, que l'any 1787 era de 1.895 habitants, es va gairebé doblar el 1900, amb 3.314 habitants, i ho va tornar a fer abans de la Guerra Civil, amb 6.888 persones. Entre 1960 i 1970, la població es va tornar a duplicar, tot i que l'augment més remarcable es va produir durant el quinquenni de 1970 a 1975. Actualment, després d'un període d'estabilització i fins i tot de pèrdua demogràfica, que va dels anys 1981 a 1996, es va produir un creixement motivat per les noves migracions arran de la urbanització de nous barris, que fan comptabilitzar la població en 45.467 persones l'any 2020.

Sant Feliu: Ciutat Intercultural

L'any 2020 la regidoria de Ciutadania de procedències diverses i convivència de l'Ajuntament impulsa l'elaboració participativa del Pla per la Interculturalitat de Sant Feliu de Llobregat, un pla estratègic municipal  que té com a objectiu afavorir la construcció d'una ciutat més justa i inclusiva, i que promou la cohesió social i la convivència a través del compromís amb tres principis bàsics: la garantia de drets i oportunitats per a tota la ciutadania, el reconeixement positiu de la diversitat cultural, i el diàleg intercultural i la interacció positiva entre les persones.

Malgrat la pandèmia, al llarg dels últims mesos s'han realitzat 10 sessions de treball on han participat més de 100 persones incloent-hi tant personal de l'ajuntament com membres d'entitats locals i que han nodrit amb informació valuosa i diversa aquest pla estratègic que veurà la llum a 2022.

Aíxí mateix s'han concedit subvencions a cinc projectes d'entitats locals que tenen com a objectiu principal la promoció d'una societat intercultural i s'han realitzat al voltant de 50 activitats de sensibilització on la promoció de l'interculturalitat era l'objectiu principal.

Servei de Primera Acollida Municipal

El Servei de Primera Acollida Municipal i el servei complementari d'assessorament en matèria d'estrangeria ofereixen assessorament i acompanyament a persones migrants en el seu procés d'integració a la societat santfeliuenca. A 2021 el servei ha atès i acompanyat a  més de 300 persones migrants, tramitant gairebé 100 informes d'estrangeria. Malgrat la pandèmia s'han organitzat diversos cursos per l'assoliment del Certificat d'acollida i s'han fet nombroses derivacions a d'altres serveis municipals.

Per a més informació sobre el servei de primera acollida municipal es pot consultar el següent enllaç: https://www.santfeliu.cat/go.faces?xmid=24374.

Per ser atès per aquest servei es pot sol·licitar cita prèvia amb a través d'aquest tràmit: https://www.santfeliu.cat/go.faces?xmid=23240.

Comparteix
Salta a la part superior