Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
05/02/2025 15:11:13

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

CONFINT - Tinguem cura del planeta

Participació al projecte Tinguem cura del planeta 17. Aliances per a assolir els objectius

 

El projecte "Tinguem Cura del Planeta" és un procés global impulsat, en els seus inicis, pel govern brasiler, que convida a joves de tot el món a reflexionar i actuar per a millorar el planeta. És un procés educatiu que busca el compromís i la responsabilitat dels joves per superar la crisi social i ambiental que pateix el nostre planeta, mitjançant un procés interactiu protagonitzat per joves d'entre 13 i 16 anys de diferents localitats, regions, països i continents que aprenen i actuen units per un objectiu comú: tenir cura del planeta.

Sant Feliu hi participa des de l'any 2010 des de l'Oficina de Serveis Ambientals, coordinant el projecte a nivell català, estatal i europeu. En cada edició, alumnat i professorat de les Escoles+sostenibles de Sant Feliu representen la nostra ciutat a les conferències celebrades, explicant aquells projectes de millora ambiental que es tiren endavant des de les escoles, amb el suport de l'Ajuntament. 

Per a la dinamització de les Conferències als centres escolars catalans podeu consultar la Guia metodològica Tinguem Cura del Planeta, amb informació històrica del procés i propostes de dinàmiques per fer els passos de la Conferència. També disposeu del del vídeo resum del procés.

Un mètode innovador

El procés global es basa en quatre pilars essencials:

  • La noció de "responsabilitat". El reconeixement de les responsabilitats o compromisos individuals i col.lectius és l'eix potenciador del procés. Cada ciutadà és responsable dins els seus límits d'accés a la informació i al poder.
  • Jove escull jove. Els delegats i delegades, representants de l'alumnat a les conferències, són elegits, per vot o per consens, pels seus iguals.
  • Jove ensenya jove. Un equip de joves de 18 a 30 anys d'edat coordina els tallers dels joves més petits durant les conferències. Són els facilitadors.
  • Una generació aprèn amb l'altra. Malgrat que els joves són els protagonistes del projecte, el vincle i el diàleg amb les generacions involucrades són primordials. Pel que fa a l'educació per a la sostenibilitat, aquesta característica és encara més important quan es basa en els conceptes nous que el jovent pot transmetre a l'entorn.

Trobades catalanes:

Curs 2023-2024 XI CONFINT Catalana. Prat de Llobregat el 16 d’abril del 2024

 

 

Curs 2022-2023 La Conferència “Tinguem Cura del Planeta” celebra la seva 10a edició reivindicant el paper decisiu del jovent per transformar el món. 

 

Curs 2021-2022 El 28 d’abril es va celebrar al Prat de Llobregat la IX Conferència catalana de joves del projecte “Tinguem cura del planeta”

 

 

 

Trobades estatals:

VI CONFINT estatal: “Enreda’t pel Clima”. Granada del 15 al 18 d’octubre de 2023 

De Catalunya hi han participat 11 joves, 4 docents, 2 tècniques i una facilitadora provinents de la XESC (Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya. 

V CONFINT estatal: “Transformant l’escola per a transformar pobles i ciutats”. Guadarrama, del 3 al 6 d’octubre de 2021

De Catalunya hi han participat 12 joves, 2 professores, 2 tècniques i una facilitadora provinents dels programes Escoles Verdes, Escoles + Sostenibles de Barcelona i Escoles Sostenibles de Sant Feliu de Llobregat. 

 

Si sou un centre de secundària i voleu afavorir la participació de l'alumnat us animem a participar en aquest projecte internacional. Poseu-vos en contacte amb l'Oficina de Serveis Ambientals i us n'informarem.

Cursos anteriors:

Curs 2020-2021

El 17 de juny s'ha celebrat la VIII Conferència catalana del projecte "Tinguem cura del planeta" que, degut a la situació sanitària, ha estat virtual.

Curs 2018-19

La IV Conferència Estatal Tinguem Cura del Planeta es va celebrar a Albacete, del 17 al 20 d'octubre. Van participar un total de 116 joves, 31 docents i 17 tècnics de 9 comunitats. La delegació catalana estava formada per 13 joves escollits a la VI Conferència catalana, 3 docents i 3 tècniques.

Curs 2017-18

El 27 de febrer de 2018 es va celebrar a Barcelona la VI Conferència Catalana Tinguem Cura del Planeta. Més de 110 joves i 40 docents de 27 centres educatius van participar.

Curs 2016-17

La III Conferència Estatal Tinguem Cura del Planeta va tenir lloc a Logronyo del dia 16 al 19 de novembre de 2016. Un total de 120 alumnes i 46 docents de 9 delegacions de l'estat espanyol van participar en la Conferència. La delegació catalana va estar representada per 14 alumnes de 14 centres educatius, 2 de Sant Feliu: Escola Mestral i Escola Bon Salvador.

Curs 2015-16

La V Conferència Catalana Tinguem Cura del Planeta es va celebrar el 27 d'abril de 2016. Van participar més de 125 joves i 40 docents de 32 centres educatius.

Curs 2014-15

El mes de novembre es va celebrar a Barcelona la II Conferència estatal del projecte "Tinguem cura del Planeta". Van participar 123 joves de 72 centres educatius vinguts de 10 comunitats autònomes. De Sant Feliu, van assistir 3 escoles: Institut Olorda, Escola Bon Salvador i Escola Verge de la Salut.

Curs 2013-14

De l'11 al 16 de maig de 2014 es va realitzar una trobada europea de representants joves a Munic. Dos joves catalans van representar el projecte Tinguem Cura del Planeta i van plasmar la situació ambiental actual a través de pòsters.

Curs 2012-13

En finalitzar el curs 2011-2012 es du a terme un procés de reflexió el qual finalitza amb la reformulació del projecte al llarg de tres cursos, amb els quals els centres tenen més temps per implementar les actuacions que es proposen i involucrar més actors. Durant el curs 2012-2013, 40 centres participen al projecte, 3 de Sant Feliu: INS Olorda, Mare de Déu de la Mercè i Bon Salvador. El camí comença amb la realització de les conferències escolars, continua amb la Trobada Catalana el 29 d'abril i finalitza amb la Trobada Estatal a Pontevedra (Galícia), el 19 de juny.

Curs 2011-12

El dia 17 de novembre de 2011 va tenir lloc a Barcelona la II Conferència Catalana, amb la participació de 37 centres i 140 joves d'arreu de Catalunya. Dos centres de secundària de Sant Feliu hi van participar, explicant els processos realitzats, i les accions a les que s'han compromès per tenir cura del planeta, que tenen com a referent la Carta de Responsabilitats decidida pels joves al Brasil l'any 2010.

Curs 2009-10

Més de 50 països participen d'aquest procés, i durant el curs 2009-2010 es van organitzar activitats a les escoles per debatre i consensuar les responsabilitats i accions que els joves volen assumir. A nivell català, estatal i europeu es van celebrar conferències de joves per continuar el debat i es van redactar Cartes de Responsabilitats. En aquestes conferències també es van seleccionar els delegats que van representar els joves a Brasil. Les escoles Mare de Déu de la Mercè i Bon Salvador van participar d'aquest procés, i ho van continuar fent en el curs 2011-2012.

Salta a la part superior