Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
22/12/2024 11:10:29

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Transició energètica

Des de la ciutadania

En aquest apartat es pot trobar informació referent a diferents temàtiques sobre energia centrada a ciutadania. Per qualsevol dubte o sol·licitud podeu contactar amb l’àrea Energia de l’Ajuntament d'Atenció i assessorament en matèria d’energia.

Com controlar les factures de la llum i el gas Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

El principal servei d’assessorament energètic i aigua de Sant Feliu és el Connecta’t, projecte que acostuma a oferir-se anualment, el qual realitza aturades mensuals amb la finalitat d’actualitzar el projecte. Per tal de poder entendre la factura de la llum i el gas, a Sant Feliu es van realitzar diverses xerrades d’estalvi energètic que recullen informació detallada sobre com estalviar a través de la contractació de llum i gas:

Rehabilitació, bones pràctiques i eficiència energètica Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

Des de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat tenim clar que un petit gest marca la diferència, per aquest motiu et convidem a reflexionar sobre la importància d’estalviar energia tot formulant-te les preguntes següents:

Il·luminació Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

  1. Sabies que les bombetes i làmpades LED consumeixen 10 vegades menys que les incandescents i duren fins a 25 vegades més?
  2. Sabies que les làmpades halògenes consumeixen gairebé el mateix que les bombetes incandescents?
  3. Sabies que si abaixes la potència contractada pots estalviar molts diners en la factura de la llum, i que per cada kW que rebaixes pots estalviar-te més de 50€ l’any?
  4. Sabies que del total d’energia consumida per una bombeta incandescent només el 20% es converteix en llum i el 80% restant es transforma en calor?
  5. Sabies que pintar les habitacions amb colors clars augmenta la lluminositat dels espais?
  6. Sabies que si tots els catalans apaguessin els llums de les habitacions que deixem buides podríem estalviar tanta electricitat com la que gasten a casa seva tots els habitants d’Amposta o Manlleu?

Electrodomèstics Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

  1. Sabies que si compres una nevera de classe A+++ en comptes d’una de classe A t’estalvies un 60% del cost energètic?
  2. Sabies que si tapem les olles quan cuinem i ajustem el foc podem estalviar entre un 20 i un 30% de l’energia que gastem per cuinar?
  3. Sabies que si apaguem els aparells de música, televisió i informàtics en comptes de deixar-los en espera (stand by) podem estalviar fins a un 10% del consum d’energia total de la nostra llar?
  4. Sabies que gastes tanta energia en un any amb l’stand-by dels electrodomèstics i els alimentadors de les bateries del mòbil, l’ordinador, etc., com la que gasta una nevera de classe A per a una família de 3 persones?
  5. Sabies que tots els televisors de Catalunya gasten l’equivalent a 40.000 tones de petroli cada any?
  6. Sabies que si deixes tot el wifi encès tot el dia en comptes d’encendre’l quan el necessitis, consumeix un 40% més?
  7. Sabies que si utilitzes la rentadora a 30º C gastes 3 vegades més que si fas la rentada en fred?
  8. Sabies que els carregadors de mòbil endollats consumeixen energia, tinguin endollat o no el mòbil?

Climatització Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

  1. Sabies que augmentar la temperatura de la calefacció 1 grau suposa un augment del consum d’energia d’un 8%?
  2. Sabies que entre un 20 i un 40% de la despesa en calefacció i aire condicionat s’escapa per les finestres?
  3. Sabies que les finestres amb doble vidre permeten estalviar un 25% d’energia en calefacció?
  4. Sabies que un aïllament tèrmic adequat de l’habitatge permet reduir les fuites de calor a l’hivern i la demanda de refrigeració a l’estiu i pot reduir els costos de climatització fins a un 50%?
  5. Sabies que un aire condicionat de classe A gasta un 20% menys que un de classe B?

Aigua Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

  1. Sabies que rentar els plats a mà amb aigua calenta pot resultar fins a un 60% més car que fer-ho amb el rentaplats?
  2. Sabies que si optes per una dutxa de 10 minuts en comptes d’un bany estalvies quatre vegades més energia?
  3. Sabies que si instal·les reductors de pressió a les aixetes pots reduir el consum d'aigua entre un 25% i un 50%?
  4. Sabies que les aixetes obertes poden consumir més de 12 litres per minut? I que els limitadors de cabal i airejadors poden reduir el cabal fins a 6 litres per minut?
  5. Sabies que una superfície de 2 a 4 metres quadrats de captadors solars al sostre de casa teva poden proporcionar-te més del 60% de l’aigua calenta que fan servir 4 persones?
  6. Sabies que el 40% de l'aigua que consumim és calenta, i que quan l'escalfem en multipliquem per 4 o 5 el preu?

Mobilitat Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

  1. Sabies que un autobús ocupat consumeix per viatger i quilòmetre fins a 5 cops menys que un vehicle amb una sola persona?
  2. Sabies que el transport públic consumeix 50 vegades menys energia que l’automòbil privat?
  3. Sabies que si viatges en autobús gastes 10 vegades menys energia que si viatges amb el teu automòbil?
  4. Sabies que una conducció suau i tranquil·la, aprofitant les marxes llargues i el fre del motor, i anticipant-se al trànsit, pot arribar a estalviar fins a un 20% del consum de benzina d’un automòbil?
  5. Sabies que si es pogués reduir l’ús de l’automòbil un 20%, els catalans estalviaríem la importació de més de 450.000 tones de petroli cada any?
  6. Sabies que un automòbil gasta tanta energia en 1 any com la llar principal de la família que el fa servir?

Vehicles d'emisions zero i eco Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

  1. Sabies que els vehicles elèctrics tenen l’Impost de matriculació gratuït i descomptes de fins al 75% en l’Impost de circulació?
  2. Sabies que els vehicles elèctrics no han de pagar en els peatges de les autopistes de la Generalitat de Catalunya?
  3. Sabies que els vehicles elèctrics gasten entre 1 i 2 € per cada 100 km, en funció de la tarifa contractada?
  4. Sabies que l’amortització del cost d’un vehicle elèctric és al voltant dels 80.000 km?

Des de l’apartat "Ajuts per a la rehabilitació d’habitatges" es pot anar fent seguiment de les convocatòries obertes.

Autoproducció i renovablesTornar a l'inici de l'índex de capçalera

A Sant Feliu apostem fortament pel desplegament de les energies renovables al municipi i sobretot, l’impuls de l’autoconsum energètic per tal que totes les persones puguin generar l’energia que necessiten a través de tecnologia de producció elèctrica amb fonts renovables.

L’Ajuntament va organitzar unes sessions informatives sobre autoconsum elèctric amb plaques fotovoltaiques a diferents equipaments i barris de la ciutat durant els mesos d'abril i maig de 2022. L’objectiu de les sessions era conèixer en primera persona què és l'autoproducció compartida, quins costos aproximats té, les bonificacions que ofereix l'Ajuntament de Sant Feliu per a la seva implementació, així com les recomanacions imprescindibles per tal de fer-ne un ús correcte que contribueixi alhora a una minva en la contaminació.

Al web de l’Ajuntament es troba penjat el resum i vídeo de la sessió. De la mateixa manera, es posa a disposició la presentació utilitzada en les sessions d’autoproducció en blocs de pisos per revisar tota aquella informació, enllaços i bibliografia del contingut corresponent.”

D’una primera observació personal i directa de la nostra coberta disponible s’hauria de:

  • Comprovar que tenim bona radiació solar, en kWh/(m2·any), durant les hores de sol (o la majoria), sobretot en base a la orientació de la teulada. Una primera prospecció es podria obtenir consultant al visor atles solar al web de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Per utilitzar aquesta eina cal inserir l’adreça de l’edifici i clicar sobre ella per obtenir unes primeres dades orientatives.
  • Verificar que no hi ha edificis propers o elements naturals que ombregen la coberta.
  • Determinar si la coberta té elements físics (xemeneies, bombes de calor, torres de ventilació, antenes, propi material de la coberta, etc.) que podrien dificultar la instal·lació de plaques.

També serà molt important caracteritzar el contracte i el perfil d’ús elèctric que tenim:

  • Potència elèctrica contractada actualment i possibilitats d’ajust (possibilitat de reduir la potència contractada i sol·licitar la tarifa de discriminació horària).
  • Tipus de consum diari i ocupació de l’habitatge (perfil d’ús elèctric).
  • Tipus de consum de calefacció i refrigeració (tecnologia de climatització p.e. calderes, estufes, radiadors, aerotèrmia, acumuladors, etc.).

Serà important tenir clar si es pretén desenvolupar autoconsum individual o compartit.

Per autoconsum individual es proposa demanar pressupost a les instal·ladores, entre les 2 o 3 instal·ladores que més s’ajusten als criteris de selecció, enviar correu i/o trucar, preguntar tot allò que no quedi clar i demanar pressupost per tal d’acabar realitzant la selecció definitiva.

Per autoconsum compartit es proposa buscar a cercadors web guies pràctiques per a l’autoproducció col·lectiva en blocs de pisos. Hi ha guies de  molt bona qualitat les quals exposen què és l’autoproducció col·lectiva, com funciona, passos per posar plaques solars fotovoltaiques a blocs de pisos i escenaris de futur per anar adaptant-nos mica en mica. Seguidament caldria demanar pressupost a 2 o 3 empreses instal·ladores.

És recomanable que l’empresa en qüestió realitzi una visita al domicili per tal que plantegi  adequadament la instal·lació. Alhora, és recomanable que la proposta econòmica inclogui:

  • Simulació del gràfic "producció/consum" horari
  • Percentatge d’autoconsum
  • Percentatge de cobertura solar
  • Estalvi energètic
  • Estalvi econòmic
  • Estalvi d’emissions
  • Sistema de monitorització energètica
  • Contracte de manteniment de la instal·lació
  • Els tràmits necessaris per a la seva correcta legalització (tant a nivell municipal com autonòmic).

L’Ajuntament pot fer una revisió dels consums en base a la facturació elèctrica anual. Confirmada una primera viabilitat es podria seguir avançant. Escriure a la següent direcció electrònica: ogem@santfeliu.cat

Per poder profunditzar en l’autoconsum i les energies renovables podeu visitar les sessions virtuals d’autoproducció i energies renovables a Sant Feliu. A continuació us deixem la presentació utilitzada a les sessions informatives d’abril i maig de 2022 i els enllaços a les dues sessions disponibles:

Aquí podeu trobar l'Ordenança municipal que regula la incorporació de sistemes de captació d'energia solar tèrmica  als edificis  ubicats en el terme municipal de sant Feliu de Llobregat – Monitoratge i seguiment

Serà important recopilar empreses instal·ladores per tal d'avaluar-les en base a criteris bàsics i/o personals (pàgina web, com aporten informació, proximitat a Sant Feliu, valors d’economia social i solidària, etc.). Des de l’ajuntament no recomanem cap enginyeria en concret, però sí que recopilem diferents associacions per tenir una referència i poder verificar les dades bàsiques de les organitzacions que les conformen. A continuació s’adjunten alguns directoris d’empreses:

Arrel de les sessions informatives vam elaborar un document de Preguntes Freqüents per tal de potenciar la informació més rellevant. Periòdicament anem actualitzant el document (darrera actualització: setembre 2022). Descarrega el document recopilatori de Preguntes Freqüents aquí.

Bonificacions, ajuts i finançament Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

Bonificacions IBI energia solar
Àmbit:% Bonificació:Anys:Topall:
Domèstic unifamiliar20%2No
Domèstic plurifamiliar20%2No
Serveis comuns5%2No
Industrial comercial10%2500 euros/any

Més informació en l'Ordenança número 1 de l'Impost de Béns Immobles

Bonificacions i exempcions d’impostos per instal·lacions de renovables  Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

A Sant Feliu hem actualitzat les bonificacions fiscals per tal d’amortitzar la inversió inicial amb menys temps, bonificant el 50% de l’IBI (impost sobre béns immobles) i l’exempció del 95% de la quota de l’ICIO (impost sobre construccions i obres) per la instal·lació d’energies renovables (solar fotovoltaica, solar tèrmica, geotèrmia i minieòlica).

Pel que fa a la bonificació de l’IBI, els habitatges que no estiguin obligats a instal·lar tecnologia de producció renovable tenen un 50% de l’IBI durant 5 anys a partir de la posada en marxa de la instal·lació.

Per altra banda, si el que es decideix és instal·lar projectes de producció renovable en comunitats veïnals només per zones comunes, les llars participants tindran l’opció de sol·licitar la bonificació del 5% de l’IBI durant 5 anys.

Les sol·licituds de bonificacions d’aquest article s’hauran de fer en el termini comprès entre l’1 de gener i el darrer dia del període voluntari de pagament, ambdós inclosos. Pel 2022 és el 5 de juliol 2022. Les sol·licituds presentades fora d’aquest termini es traslladaran als efectes, al següent període impositiu si s’escau.

Pel que fa a l’ICIO, tindran un 95% de bonificació de la quota les construccions, instal·lacions o obres d’edificis d’habitatges o activitats econòmiques i/o serveis en els quals s’instal·lin sistemes per l’aprofitament solar tèrmic, solar fotovoltaic per l’autoconsum propi, compartit i amb injecció a xarxa de l’energia provinent del sol, o fonts d’energia renovable, sense obligació a això per la normativa urbanística o les ordenances municipals.

Aquesta bonificació s’aplicarà només sobre la part del pressupost d’execució material (PEM) corresponent a la instal·lació d’autoconsum amb energia renovable.

A més, d’acord amb la ordenança fiscal 10, taxes per serveis urbanístics, les instal·lacions i/o modificació d’equips de millora en les instal·lacions d’energia solar tèrmica i les obres lligades directament a la instal·lació de qualsevol tipus d’energies renovables, sempre i quan no sigui d’obligat compliment, no estan subjectes a la taxa per serveis urbanístics. Per concretar, cal pagar la taxa sempre que sigui d’obra de nova construcció, canvi d’ús de la totalitat de l’edifici, rehabilitació de grau mitjà o alt, rehabilitacions amb obligació d’instal·lació o resta de casos d’acord amb l’article 1r de l’ordenança.

Ajuts i subvencions per instal·lacions de renovables Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

El juny del 2021 es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat el Reial Decret 477/2021 pel que es regulen les concessions d’ajudes per a la promoció de l’autoconsum i l’emmagatzematge energètic provinent de fonts renovables.

Aquestes ajudes s’han regulat a Catalunya mitjançant la resolució ACC/3662/2021 de l’Institut Català de l’energia (ICAEN).

Podran gaudir de les ajudes totes aquelles instal·lacions domèstiques que es facin després de la publicació del Reial Decret al BOE (30 de juny de 2021) i fins a l'esgotament del pressupost per a les ajudes o bé fins al 31/12/2023. L’ajuda l’hauran de demanar a partir del dia 14/12/2021, data de la resolució de la convocatòria d'ajudes.

Ajuts a la rehabilitació d’habitatges i edificis i àmbits d’actuació contemplen aquests ajuts Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

La Generalitat de Catalunya ofereix ajuts per a la rehabilitació d’edificis d’habitatges d’ús residencial.
Podeu consultar en el Pla d’habitatge vigent les principals línies d’ajut, les bases de la convocatòria i la convocatòria d’ajuts per a la rehabilitació d’habitatges.

Per més informació podeu anar al web del Departament d'Habitatge de la Generalitat de Catalunya, on desglossa informació al respecte.

Participació al Consell de Medi Ambient i comunitats energètiques Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

Enguany l’Ajuntament de Sant Feliu està actualitzant el sistema de funcionament del Consell de Medi Ambient per tal de crear un espai més participatiu i donar una continuïtat més activa per part de la ciutadania i les entitats. En breus es publicarà el treball de creació col·lectiu desenvolupat amb les entitats i personal tècnic de l’ajuntament.

Podeu anar seguint les novetats a l'espai web del Consell de Medi Ambient.

Salta a la part superior