Què és la Xarxa Antirumors?
La Xarxa Antirumors és una iniciativa configurada per entitats del municipi i ciutadania a títol individual que, conjuntament amb l'Ajuntament de Sant Feliu, pretén combatre i desmuntar, amb informació contrastada, totes aquelles declaracions sobre persones, grups i fets que es difonen sense que es demostri la seva veracitat. Es constitueix com una eina per fer front als prejudicis i estereotips que sorgeixen vers la diversitat, especialment aquells que afecten a la diversitat cultural. Per la seva proximitat amb el territori, la Xarxa és un instrument d'alta operativitat per detectar els rumors que sorgeixen a nivell local i implicar a la ciutadania en la seva desarticulació.
La Xarxa es sustenta en la participació activa de la ciutadania, que és la que orienta la seva acció i pren les decisions sobre els afers que tracta. La pròpia essència de la Xarxa determina el seu caràcter obert, inclusiu, participatiu i democràtic.
Per millorar el seu funcionament i agilitzar la seva gestió, la Xarxa compta amb un grup motor constituït per les entitats i la ciutadania a títol individual i un equip tècnic de coordinació, encarregat de desplegar i implementar les decisions que es prenen col·lectivament.
Els objectius de la xarxa són:
- Combatre i desactivar els rumors més comuns a l'entorn local envers la diversitat en general i la ciutadania nouvinguda.
- Identificar i detectar quins són els rumors i establir metodologies analítiques per a reaccionar en el cas que en sorgeixin de nous.
- Fomentar un espai de treball en xarxa i de coordinació estable on hi participin pluralitat d'actors socials de diferent naturalesa: administració, entitats, associacions i ciutadania.
- Fomentar la participació ciutadana, l'empoderament -individual i col·lectiu- i la implicació activa dels veïns i veïnes del municipi en els afers socials que els interpel·len com a ciutadans.
- Potenciar el pensament crític i el qüestionament de les maneres que tenim d'imaginar els altres i a nosaltres mateixos.