Pla d'Acció d'Energia Sostenible i Clima El canvi climàtic és un fenomen d’escala planetària originat per l’increment de gasos amb efecte hivernacle (GEH) d’origen antròpic a l’atmosfera. Els impactes que se’n deriven ja es deixen notar per tot el territori. L’any 2008 amb l’adopció del Paquet de mesures de la UE sobre clima i energia, es va iniciar el Pacte d’alcaldes i alcaldesses per l’energia sostenible i local (PAES), una de les iniciatives més destacades a nivell municipal per lluitar contra el canvi climàtic i limitar les emissions de GEH. Els Ajuntaments que s’adherien al PAES es comprometien: Objectius PAES 2020 - Reduir les emissions de CO2 com a mínim en un 20% per l’any 2020 respecte de l’any de referència.
- Reduir com a mínim un 20% l’ús d’energia primària, gràcies a l’augment de l’eficiència energètica.
- L’any 2020, com a mínim un 20% del consum de l’energia havia de provenir de fonts d’origen renovable.
A partir de l’èxit del pacte dels alcaldes, el 2014 es llença la iniciativa Mayors Adapt, pel qual es convidava a les ciutat a assumir els compromisos polítics i prendre mesures per anticipar-se als efectes inevitables del canvi climàtic. A finals del 2015, ambdues iniciatives es van fusionar amb el nou Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia (PACE), amb la que es van assumir els objectius de la Unió Europea pel 2030 i es va adoptar un enfocament integral d’atenuació del canvi climàtic i d’adaptació al mateix. El PAESC unifica en un únic instrument les polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Els municipis que s’adhereixen al PAESC es comprometen a: Mitigar el Canvi Climàtic. Objectiu 2030 Inclou totes les accions encaminades a desaccelerar l’escalfament global del planeta. Aquestes mesures persegueixen la substitució de combustibles fòssils per altres provinents de fonts d’energies renovables, el foment l’estalvi energètic, l’eficiència energètica i la rehabilitació dels edificis. Impulsa una mobilitat més sostenible, per assolir més producció d’energia renovable i local. - Reduir les emissions de GEH com a mínim en un 40% a l’any 2030, respecte de l’any de referència.
- Disminuir com a mínim en un 27% l’ús d’energia primària, gràcies a l’augment de l’eficiència energètica.
- Com a mínim el 35% de l’energia consumida ha de provenir de fonts d’energia renovable (d’acord amb el que va aprovar el Ple del Parlament Europeu el passat 17 de gener de 2018)
Adaptar-se al canvi Climàtic. Objectiu 2030 Tracta de respondre als impactes climàtics que ja s’estan notant i continuaran succeint com a conseqüència de l’acumulació històrica de GEH a l’atmosfera. Les mesures d’adaptació han d’anar encaminades a gestionar el risc, reforçar la capacitat d’adaptació dels diferents sectors. - Anàlisis dels esdeveniments i ajusts dels escenaris climàtics a escala local.
- Modelització dels impactes i estudis locals.
- Avaluació de la vulnerabilitat local i dels riscos de canvi climàtic.
Cal tenir en compte que hi ha moltes accions que es proposen en el pla que tenen ambdós components, la de mitigar el canvi climàtic a la vegada que s’adapten al mateix. >Documents |