Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Inici
Mostrar panell d'identificació
Mostrar cercador global
Conjunt de sis cases en filera d'en Molins

Conjunt de sis cases en filera d'en Molins, 1909 - 1912

C. Mossèn Cinto Verdaguer, 17-27

Gabriel Borrell i Cardona

Gabriel Borrell i Cardona

Arquitecte (Sabadell, 1862 - Barcelona, 1944; títol 1887)

 

Constitueixen un conjunt molt interessant les sis cases en filera de planta baixa i planta pis, precedides de jardí, que va projectar Gabriel Borrell i portà a terme el contractista Molins. Totes elles són habitatges unifamiliars i la seva tipologia recorda el tipus d’habitatge de les ciutats jardí en què la presència d’arbrat i plantes s’integra amb els volums construïts.

Destaca en primer lloc la barana amb el barri de ferro i els dos pilars que l’emmarquen i, a la vegada, estableix la privacitat en relació al carrer. En aquest cas la creativitat de l’arquitecte va trobar en el contractista un bon executor per l’aplicació de materials diversos: petits còdols de riu amb els que creà un seguit de sanefes i, d’altra banda, l’ús del trencadís amb petites peces irregulars de rajoles que tradueixen infinitat de models decoratius i donen un cromatisme molt marcat i també juguen amb la forma corvada; tant en sintonia en el Modernisme.

Molts d’aquests petits fragments de ceràmica decorada també els podem trobar en les parets que separen un jardí d’un altre; en les pinyes de coronament de les pilastres del barri de ferro i en els plafons situats en el centre del tester de les façanes amb motius variables de formes geomètriques i circulars. Novament, el treball artesanal ha servit per inscriure-hi aquests fragments ceràmics  que provenen del centre productor de ceràmica industrial Pujol i Bausis, d’Esplugues de Llobregat. Aquesta fàbrica, coneguda també com La Rajoleta, tingué molt de renom des de l’últim terç del segle XIX fins ben entrats els anys 30 del segle XX ja que molts arquitectes modernistes com Gaudí, Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch i Gallissà, entre d’altres, dissenyaren models ceràmics per ser aplicats en l’arquitectura. En aquella època alguns contractistes de la comarca del Baix Llobregat i, en especial, el constructor Molins, emprà en molts dels seus treballs aquests models provinents de Pujol i Bausis.

També esdevé un element significatiu el trobar en un dels murs de la barana del jardí inscrita la data “MCMXII” en xifres romanes i realitzada amb petits còdols de riu que ens indica quan van ser acabades les sis cases en filera.

Conjunt de sis cases en filera de'n Molins

Conjunt sis cases en filera (Jacint Verdaguer).mp3
Locución en español
Locució en català