laRosa

Link to ObjectExecute action
Inici
Mostrar panell d'identificació
Mostrar cercador global

Preguntes d'interès per a la ciutadania en general

Què és la Rosa?

La Rosa és la moneda local de Sant Feliu de Llobregat, és un sistema de pagament digital que funciona com a complement a la moneda convencional i que permet incentivar l’economia local i la cohesió social.

Com funciona? 

A través d’una App senzilla i intuïtiva pots utilitzar Roses, consultar saldo, pagar en comerços, intercanviar amb altres persones, localitzar els comerços on poder comprar, veure ofertes, etc.

Per a què serveix? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

L’ús de la Rosa potencia i incentiva el consum local i de proximitat, generant riquesa a la ciutat i ajudant als comerços del territori a aconseguir més vendes i fidelitzar la clientela.

Qui i com s’emet la Rosa? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

La posada en circulació de la Rosa pot fer-se de diferents maneres. La ciutadania podrà obtenir Roses a través de l'App fent el canvi d'euros al seu equivalent en Roses. 

Com aconsegueixo Roses? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

Pots  aconseguir Roses directament a l’App. L’App utilitza un proveïdor de serveis de pagament (PSP) autoritzat pel Banc d´Espanya que és qui s’encarrega de salvaguardar els euros i que aquests arribin als comerços. 

Està garantit el valor de la moneda? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

El valor de la moneda és garantit perquè cada Rosa que circula té un euro en dipòsit a una PSP (proveïdora de serveis de pagaments) que és Lemonway. D’aquesta manera també assegurem que els usuaris professionals tenen sempre garantit el canvi de Roses a euros.

La Rosa substitueix l’euro? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

No, es tracta d’un circuit complementari de circulació interna a Sant Feliu de Llobregat, i està recolzada per l’Euro. La seva naturalesa jurídica és un bo polivalent, és a dir, és un instrument que ha d'acceptar-se com a contraprestació total o parcial d'un lliurament de béns o d'una prestació de serveis.

Puc canviar Roses per euros? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

Només els usuaris professionals poden canviar Roses a euros.

Com em beneficia com a persona usuària? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

 • És un mitjà de pagament segur, instantani i sense costos.
 • Pots accedir a ofertes exclusives dels comerços adherits al projecte de la Rosa.
 • Fent ús de la Rosa estàs col·laborant en la reactivació de l’economia local, fent circular els diners pels comerços de la ciutat, enfortint el teixit comercial. L’enfortiment del teixit comercial es tradueix en més ocupació, carrers més segurs, creació de xarxes de compra mútua que són beneficioses per la comunitat.

On puc comprar amb la Rosa? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

Pots comprar en els comerços de la ciutat adherits al projecte a través del mapa (Marketplace) de l’app. Podràs buscar-los a través de l’App on t’indicarà la ubicació, el tipus de comerç i les ofertes que tingui disponibles.

Quan es començarà a usar? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

Des del 27 de març de 2023, dia de llançament de la Rosa.

Puc intercanviar Roses amb altres projectes similar? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

De moment no està previst.

Per què es crea una moneda local? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

Sant Feliu de Llobregat va apostar, a través del Pacte de Ciutat, aprovat per unanimitat mitjançant Acord de Ple de 30 de juliol de 2020, per dotar la ciutat d’una moneda local que incrementi l’impacte de la despesa pública en el comerç local, com a mesura de reactivació econòmica de la nostra Ciutat després de la crisi de la Covid-19.

Mitjançant La Rosa s’afavoreix que els diners es quedin en el territori per fomentar l’economia i les relacions de proximitat, i que els barris siguin socialment i econòmicament vitals.

Hi ha altres monedes locals funcionant? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

Existeixen centenars de monedes socials i complementàries a tot el món. A Catalunya comptem amb més 12 monedes complementàries en 11 localitats diferents. Alguns exemples propers són:  REC-Barcelona, Grama-Santa Coloma i Vilawatt-Viladecans.

Caduca la Rosa? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

No, la Rosa no caduca, funciona igual que els euros, però amb la diferència que només els accepten els comerços que volen formar part de la xarxa de la Rosa.

Les Roses que caduquen són les que provenen de campanyes de bonificació de l’Ajuntament, que s’han de gastar als comerços adherits abans que finalitzi la campanya.

Quan facis una compra, les primeres roses que es gastaran són les provenen de les campanyes de bonificació, és a dir, les que s'han de gastar abans.

Puc fer devolucions de productes que he comprat amb La Rosa? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

Sí, les devolucions al comerç en productes pagats amb Roses funcionaran de la mateixa manera de quan es paga amb euros. 

Puc pagar parcialment en euros i parcialment en Roses?Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

Si, és possible i això ja depèn del comerciant i el client. En general, si el client té saldo, és més fàcil per a tots pagar el 100% en  Roses. En qualsevol cas cal recordar que el pagament del preu del producte o servei és la suma dels euros i dels Roses.

Quina relació tenen La Rosa i les criptomonedes? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

No tenen relació, ja que la Rosa es contraposa a les criptomonedes en tant que aquestes són  monedes digitals especulatives i opaques de l’economia mundial i la moneda La Rosa serveix per a l’economia local i real.

No recordo la contrasenya de l’aplicació, què faig? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

Prem el botó “has oblidat la teva contrasenya?” en la pàgina d’inici i segueix els passos: 

 1. Introdueix el DNI/NIE i el número de telèfon 
 2. Espera a rebre un missatge de text amb un codi de números
 3. Introdueix el codi de verificació que has rebut i la nova contrasenya (pot ser que el teu mòbil llegeixi automàticament el codi). 
 4. Prem canviar 

Ja pots accedir amb la contrasenya.

No recordo el PIN de l’aplicació, què faig? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

Per poder canviar el codi PIN has de seguir aquests passos: ? 

 1. Ves a CONFIGURACIÓ > SEGURETAT 
 2. Prem el botó de CANVIAR PIN i escriu la resposta a la pregunta de seguretat.
 3. Introdueix el pin de 4 xifres i repeteix-lo.
 4. Prem el botó CANVIAR.
 5. Introdueix el codi de verificació que has rebut per missatge de text. T’ha d’aparèixer el missatge “pin canviat correctament”.

Què passa si perdo el mòbil o la targeta vinculada a l’aplicació? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

Cal posar-se en contacte amb l’entitat emissora, Novact, que té previstos mecanismes d’emergència perquè l’usuari pugui avisar de qualsevol mal ús, pèrdua o furt, i es pugui bloquejar el compte o identificar qualsevol possible mal ús de l’aplicació. També caldrà que l’usuari activi una denúncia formal als cossos de policia.

Com em dono de baixa de l'App? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

A través de l’aplicació mòbil La Rosa hi ha l’opció d’eliminar l’usuari (a l’apartat configuració / com podem ajudar-te).

Com es regula la Rosa? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

Mitjançant el Reglament del Servei municipal de pagament mitjançant Moneda Local de Sant Feliu de Llobregat

Si tinc Roses, les puc canviar a euros? Tornar a l'inici de l'índex de capçalera

Només els comerços podran canviar Roses a Euros. La persona usuària particular haurà de gastar les Roses al comerç adherit