A una setmana i escaig de celebrar el seu 140è aniversari, el Mercat Municipal de Sant Feliu està gaudint aquests dies d'un Nadal especial. A l'ambient habitual d'aquestes dates se suma el que atorguen algunes de les activitats de commemoració que ja s'estan succeint, com els sortejos de productes i les visites escolars, en els que els nens i nenes descobreixen els valors i la història d'un indret essencial de la ciutat.
Serà el dilluns 23 de desembre el dia escollit perquè 'La Plaça' celebri oficialment el seu 140è aniversari, dia en què la rutina habitual i matinal del recinte es modificarà per donar cabuda als actes. Entre ells, destaca la descoberta d'un mural commemoratiu amb fotos antigues del Mercat i el lliurament entre totes les assistents de la bossa especial d'aniversari.
El mateix 23 també tindrà lloc els set últims sortejos de productes que el Mercat ha promocionat aquest mes per coincidir amb l'efemèride. Es tracta de lots a mode d'obsequi que es van començar a sortejar el passat dia 10 i que tindran continuació el 17 i 23 de desembre. Cadascun d'aquests dies, a les 12.20 h (el 17 serà a les 12 h), se'n sortegen set lots entre tota aquella clientela que hagi fet compres de 10 euros o superior.
També coincideix amb l'aniversari la posada en marxa de les visites escolars al Mercat. L'alumnat de l'Escola Tramuntana i l'Escola Nadal ja han viscut una experiència on es barreja lleure i aprenentatge, en què l'alumnat pot experimentar de primera mà els valors de comprar sa, fresc, de proximitat, de temporada i de qualitat tot descobrint el Mercat i allò que el fa característic: una forma de comerç propera i sostenible. Les visites se succeiran els següents dies.
Nous horaris per Nadal
Les festes de Nadal són ben a prop i, per tal de cobrir les necessitats de la clientela, el Mercat adapta els seus horaris. Els seus horaris en algunes dates clau queden així:
- Dilluns 23: Matí de 8.30 a 14 h. Tarda tancat.
- Dimarts 24: Matí de 8.30 a 14 h. Tarda tancat.
- Dimecres 25 i dijous 26: Tancat.
- Divendres 27: Matí de 8.30 a 14 h. Tarda de 17 a 20 h.
- Dissabte 28: Matí de 8.30 a 14 h. Tarda tancat.
- Dilluns 30: Matí de 8.30 a 14 h. Tarda tancat.
- Dimarts 31: Matí de 8.30 a 14 h. Tarda tancat.
- Dimecres 1 de gener: Tancat.
- Divendres 6 de gener: Tancat.
Mercat Municipal de Sant Feliu
Popularment conegut com "La plaça" perquè es va edificar al solar d'una plaça on, antigament, hi havia hagut l'Hostal del Comú, el Mercat es va inaugurar l'any 1884 amb l'objectiu de donar resposta a les necessitats d'un teixit urbà en procés de creixement. La seva forma és obra de l'arquitecte santfeliuenc Miquel Pasqual i Tintorer, vinculat al moviment modernista català; i la seva execució, del constructor Josep Molins i Cañameras. Va costar poc menys de 8.000 pessetes de l'època.
L'any 2015 es va fer una remodelació completa, finançada per l'Ajuntament, la Diputació de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que va permetre un nou mercat més espaiós i funcional pel que fa a les prestacions i serveis, adaptat a les necessitats comercials del segle XXI. El projecte va permetre ressaltar les parts singulars de l'edifici amb un valor arquitectònic històric com és el cas de la cúpula, un element de gran singularitat.
La reforma va suposar la reducció del nombre de parades per fer-les més àmplies i per habilitar un espai de logística a la part posterior de cadascuna d'elles. Es van eliminar les barreres arquitectòniques i es van deixar dues entrades substituint l'antiga del carrer Josep Maria de Molina: la del carrer Pou de Sant Pere i l'accés principal pel carrer de Falguera, que ha esdevingut una façana oberta amb dues parades que donen a l'exterior.
El resultat de la reforma fou un edifici de mitjanes dimensions, de planta quadrada, coronat per un cimbori amb lluernes que permeten la ventilació i il·luminació zenitals. L'ús en aquest cas del ferro colat va suposar en el seu moment una renovació conceptual dels espais interiors pel que fa al suport, cobertes, il·luminació i ventilació. Per aquest motiu, l'estil constructiu del mercat de Sant Feliu s'escapa de la tendència estètica historicista comuna a finals del segle XIX i s'acosta a la nova tipologia constructiva que trobem, per exemple, als mercats del Born i de Sant Antoni a Barcelona.