Governança, seguiment i retiment de comptes
Una de les principals línies d'acció que planteja el marc de l'Agenda Urbana és la millora dels instruments d'intervenció i governança de la ciutat, apostant per un model fonamentat en la interrelació dels organismes encarregats de l'adreça política del territori, els actors socials i econòmics i la ciutadania, per a dotar de poder, autoritat i influència a la societat sobre les decisions que afectin la vida pública.
Per a això resulta fonamental l'establiment d'òrgans i mecanismes de governança que facilitin que el seguiment, l'avaluació i la rendició de comptes relatius a la implementació del Pla d'Acció es duguin a terme de manera transparent, participada i col·laborativa.
El model de governança de l'Agenda Urbana de Sant Feliu és de caràcter relacional i multinivell i està conformat per:
- La Ponència 2030, aprovada en sessió plenària d'abril de 2022, i configurada com un espai de participació de tots els grups municipals amb representació a l'Ajuntament. La seva funció és la governança de l'Agenda Urbana, i per a això, celebrarà reunions de seguiment almenys quatre vegades l'any en el marc del reglament que desenvolupi el seu règim de funcionament.
- El fòrum de ciutat, instrument que permetrà garantir la màxima transparència i participació en el control, seguiment i avaluació en relació amb la implementació de l'Agenda Urbana. Es podran celebrar fòrums ciutadans periòdicament que, com recull el Reglament de Participació Ciutadana i Col·laboració de l'Ajuntament, és un instrument que permet celebrar trobades o compareixences dels representants municipals amb la ciutadania, amb la intenció de debatre i rendir comptes sobre l'acció política i els principals avançaments o resultats obtinguts en relació amb la implementació de l'Agenda Urbana.
- La governança tècnica en les àrees de Presidència i de Desenvolupament Econòmic i Promoció de Ciutat. Per materialitzar aquest seguiment és mantindran els Grups de treball interdepartamentals constituïts per a l'elaboració de l'Agenda Urbana, que celebraran reunions trimestrals de caràcter ordinari.
- Es realitzarà un seguiment continu de l'execució del Pla d'Acció mitjançant l'Observatori de l'Agenda Urbana, una eina que, a través d'un sistema d'indicadors, alineat amb l'Agenda Urbana Espanyola i Catalana, i la resta de les agendes internacionals, permetrà visualitzar el compliment dels objectius establerts i l'evolució durant la transformació de la ciutat.
L'Agenda Urbana és un instrument viu, amb un horitzó a mitjà termini i, per tant, és flexible a l'hora d'incorporar reajustments i modificacions que assegurin una millor adaptació als canvis que es produeixin en el context social i econòmic. La primera modificació aprovada per Ple ha estat al juny de 2024.