Soterrament

Link to ObjectExecute action
Inici
Mostrar panell d'identificació
Mostrar cercador global

Segon pas: El Concurs Internacional de Projectes

Les bases del Concurs: conjugant requeriments professionals i ciutadans

La Ponència Unitària va establir que l’encàrrec de la urbanització de la zona alliberada pel soterrament es fes a través d’un Concurs Internacional de Projectes que integrés les propostes de professionals del sector amb els requeriments ciutadans extrets del procés de participació.

Així, les bases del Concurs Internacional de Projectes per al nou espai de centralitat urbana resultant del soterrament de les vies del ferrocarril a Sant Feliu de Llobregat van incorporar els següents requisits:

  • Limitació de sostre: Es va establir un màxim d’alçada per tal que els nous edificis proposats pels projectes participants incloguessin construccions que respectessin la simetria, l’homogeneïtat i l’alçada de la resta d’edificacions del voltant.
  • Indicadors de ciutat: L’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona va elaborar un estudi sobre la situació de Sant Feliu, basant-se en diversos indicadors clau com el nombre i ubicació dels equipaments, les zones verdes per barris, la densitat de població o la proximitat dels habitatges al transport públic, etc. Amb aquestes dades es van establir una sèrie de valors a les bases del Concurs Internacional, per tal d’igualar i equiparar els serveis dels barris propers a les vies.
  • Requeriments de la ciutadania: La ciutadania va poder dir la seva en un procés de participació per elaborar requeriments sobre espai públic, preservació de la memòria i identitat de la ciutat, equipaments i habitatges, i mobilitat. Aquestes aportacions van ser incloses també a les bases del Concurs Internacional de Projectes.

Més de 31 equips de treball van presentar les seves candidatures al Concurs, tot un èxit de convocatòria que va garantir l’alta qualitat de les propostes, que van ser avaluades per un jurat d’experts format per diverses persones i ens, referents en els sectors de l’urbanisme i l’arquitectura.

El concurs, dividit en tres fases

  1. Fase de presentació: Acreditant experiència en projectes similars o presentant una proposta anònima. Aquestes dues vies de presentació es van activar alhora, per tal de facilitar l’accés al Concurs a equips de treball novells. En aquesta primera fase es van rebre un total de 31 candidatures, de les quals el jurat en va seleccionar 10.
  2. Fase de desenvolupament: Les 10 candidatures seleccionades van desenvolupar les propostes aportant ja un alt nivell de detall i les van presentar de forma anònima, sota un lema. El jurat d’experts va puntuar i valorar els projectes i les tres propostes millor puntuades són les finalistes del Concurs.
  3. Fase de Consulta: Ara el concurs enceta la seva darrera fase amb una Consulta on la ciutadania podrà votar, entre el 8 i el 21 de novembre, la seva preferida d’entre les tres propostes finalistes, presentades sota els lemes següents:

Àmbit A: Can Maginàs i La Salut - Àmbit B: Riera de la Salut - Àmbit C: Pins d'Or - Àmbit D: Estació - Àmbit E: Sayrach (poliesportiu) - Àmbit F Montejurra.) -